Hrvatski radio

Radio Zadar

Na samom kraju godine u ruke zadarskih vatrogasaca stigla vrijedna oprema

28.12.2022.

13:47

Autor: Filip Buzov

nova oprema za zadarske vatrogasce

nova oprema za zadarske vatrogasce

Foto: FB / /

Iza zadarskih vatrogasaca još je jedna izazovna godina u kojoj je odrađeno više od 1 800 intervencija, od gašenja požara, izlazaka na prometne nesreće, do saniranja posljedica nevremena. Tu su i odlasci na ispomoć u druge krajeve naše zemlje.

Na samom kraju godine dobra vijest, u prostorije sjedišta JVP-a Zadar stigla je nova oprema vrijedna 2 milijuna kuna.


Ako je suditi po broju intrevencija bilo je i težih godina, no ljetna požarna sezona bila je zahtjevna - priznaje županijski zapovjednik vatrogasaca Matej Rudić.

Ove smo godine imali tri puta više požara na otvorenom prostoru nego lani, to dovoljno govori o naporu koji je bio za vatrogasne snage, dakle u malom vremenskom periodu velik broj intervencija, a za sve te intervencije mi smo 29 puta zatražili pomoć zračnih snaga. Svi požari su u roku 4 sata stavljeni pod kontrolu.

županijski zapovjednik vatrogasaca Matej Rudić

Suvremena oprema preduvjet je brzog i efikasnog odgovora na krizne intervencije.

Tu su donirani izolacijski aparati za gašenje požara u zatvorenim prostorima, zaštitna odjela za gašenje požara u zatvorenom prostoru, naprtnjače za gašenje šumskih požara, požara otvorenih prostora i vatrogasne cijevi.

županijski zapovjednik vatrogasaca Matej Rudić

Ukupno ovaj je projekt težak 16,4 milijuna eura, to je međunarodni projekt , Zadarska županija je partner u ovom projektu, svjesni smo kako su prirodne nepogode sve češće, a naši će vatrogasci s ovom opremom biti bolje opremljeni, a mi ćemo se osjećati sigurnije.

Božidar Longin, zadarski župan

Zadovoljan je naravno i zapovjednik zadarskih vatrogasaca Željko Šoša koji podsjeća na značajnu donaciju koju očekuju iz austrijske pokrajine Tirol.

U prvoj polovici iduće godine, dobit ćemo 16 vozila koja će biti raspoređena po javnim postrojbama i DVD-ovima, a onda ćemo dogovarati se za dalje, to je jedan ozbiljan projekt, a s obzirom da ta vozila su prošla po nekoliko tisuća kilometara, to su praktički nova vozila, dosada smo ih dobili dvadesetak.

Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar

A s obzirom da nas ovaj vikend očekuje novogodišnja proslava zadarski vatrogasci iskoristili su priliku i pozvali građane na dodatan oprez i miran doček.

Galerija
potpisivanje sporazuma, nova oprema za vatrogasce , Foto: FB//
nova oprema za zadarske vatrogasce, Foto: Fb//

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.