Hrvatski radio

Radio Zadar

Na slučaj "osiguranja plaćanja" školskih obroka u Arbanasima reagirao županijski SDP

04.09.2022.

19:13

Autor: Filip Buzov / priopćenje

ilustracija

ilustracija

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Podsjećamo, veliku raspravu u javnosti izazvala je odluka zadarske osnovne škole u Arbanasima koja želi uvesti novu praksu osiguranja naplate dječjeg obroka. Kako se navodi na službenim stranicama škole roditelji moraju priložiti bjanko zadužnicu na pet tisuća kuna i to će ih koštati 135 kuna kod javnog bilježnika. Zadužnica nije potrebna u slučaju avansnog plaćanja po polugodištu ili po godini, a u tom slučaju osiguran je i popust. Iz ravnateljstva škole, u medijskim izjavama, navode kako su na ovaj potez primorani zbog nemalog broja slučajeva u kojima roditelji izbjegavaju plaćanje obroka, a što školu dovodi do velikih dugova. 

Zbog ovog slučaja priopćenjem su se oglasili iz županijskog SDP-a. 


Odlučili su podsjetiti javnost kako su prilikom izglasavanja ovogodišnjeg proračuna Zadarske županije predali amandman kojim bi se osigurala sredstva za besplatan obrok u svim osnovnim školama kojima je županija osnivač. Njihov prijedlog je navode zadarski župan odbio. " Povećanje je iznosilo 5,3 milijuna kuna na ukupno 7,4 milijuna kuna za 6.276 djece. Škole kojima je grad osnivač je u prošloj školskoj godini pohađalo 6.917 učenika. Dakle, iznos za Grad Zadar bi bio tek nešto iznad 7,4 milijuna kuna." - navodi se uz ostalo u priopćenju županijskog SDP -a.    


Dio obavijesti sa službenih stranica osnovne škole Krune Krstića Zadar

U školskoj godini 2022./2023. cijena marende je 9, 00 kn (1,19 EUR), a cijena ručka 29,00 kn (3,85 EUR).

Svaki učenik od 1. do 8. razreda može primati samo marendu, samo ručak ili i marendu i ručak.

Prehrana u školi započinje 12. rujna 2022. godine pod uvjetom da roditelj tijekom prvog tjedna potpiše ugovor. Na potpisivanje ugovora za marendu i/ili za ručak roditelj dolazi u školu s potvrđenom bjanko zadužnicom kod JAVNOG BILJEŽNIKA na iznos do 5.000,00 kn (663,61 EUR), što je inače najmanji mogući iznos bjanko zadužnice.

Ovjera bjanko zadužnice kod javnog košta 135,00 kn ( 17,9 EUR). 

Roditelj može doći na potpisivanje ugovora za ručak i marendu ili samo za ručak ili samo za marendu od 6. rujna do 8. rujna u vremenu od 10 do 12 sati i u vremenu od 17 do 19 sati.

Ukoliko roditelj redovito izvršava svoje financijske obaveze prema školi, bjanko zadužnica se neće aktivirati i ona se vraća roditelju po završetku učenikovog pohađanja škole.

Obrazac bjanko zadužnice se nalazi kod javnog bilježnika.

Postoji i mogućnost avansnoga plaćanja po polugodištu i u tom se slučaju ostvaruje 10 % popusta po svakom polugodištu.

Također postoji i mogućnost jednokratnoga plaćanja na godišnjoj bazi, uz 20 % popusta. U slučaju jednokratnoga plaćanja po polugodištu ili po godini nije potrebna bjanko zadužnica.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.