Hrvatski radio

Radio Zadar

Na snazi strože mjere. Zaraženi mladić bio u noćnom klubu s još 170 osoba

22.11.2020.

08:14

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Igor Soban/PIXSELL, ilustracija

Igor Soban/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

U ponoć su na snagu stupile nove mjere protiv širenja koronavirusa kojima se, među ostalim, obustavlja rad noćnih klubova i kasina te se ograničavaju javna okupljanja, svadbene i privatne svečanosti, te pogrebi.

Nove mjere donijete su jer dosadašnje nisu rezultirale smanjenjem broja zaraženih, što je važno za rasterećenje bolničkog sustava, a primjenjivat će se do 15. prosinca, najavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a. Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i i Državni inspektorat.

Racija koju su zagrebačka policija i inspektori proveli u dva ugostiteljska objekta rezultirala je zatvaranjem oba objekta na 30 dana zbog prekoračenja radnog vremena. 

Kaznena prijava slijedi i 23-godišnjaku zaraženom koronavurosom koji je usprkos određenoj mu mjeri "Covid - liječenje u kući" zatečen u noćnom baru među više od 170 gostiju, kažu u policiji koja je objavila snimku racije.
Policija je tijekom akcije koju je provela u suradnji s Državnim inspektoratom i Službom za inspekcijske poslove Područnog ureda civilne zaštite zatekla, legitimirala i provjerila 239 osoba.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.