Hrvatski radio

Radio Zadar

Na suđenju Slavici svjedočio njegov bivši zamjenik

20.09.2016.

14:23

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nastavku ponovljenog suđenja za kornatsku tragediju danas je između ostalih svjedočio bivši zamjenik Dražena Slavice Volimir Milošević. On se tog kobnog dana nalazio na gašenju požara kod Vodica gdje su bile ugrožene kuće, te gdje je povučen kanader s Kornata.

Kazao je kako nakon prve dojave, niti kad su vatrogasci upućeni na Kornate nije znao nikakve detalje o požaru, koliko je velik, koliko se brzo širi i što je ugrožavao.

Nešto detaljnije o požaru saznao je od pilota kanadera koji je s Kornata došao gasiti požar kod Vodica. Pilot mi je kazao da je velik dio otoka u plamenu i da treba poslati dodatne snage. Te sam informacije proslijedio Slavici, rekao je Milošević:

On je primio tu informaciju na znanje i rekao da kanadera koji je na gašenje požara na Mrdakovicu došao maksimalno brzo iskoristimo i da ga vratimo nazad na Kornate.

To sam i napravio i vratio kanader nakon što je bacio još nekoliko vodenih bombi.  Izjavio je i kako ne zna zašto je vatrogascima poslana samo jedna kruška s vodom no kazao je kako pri tom postupak nije bio uobičajen jer je kruška spuštena prije vatrogasaca:

Ono što je uobičajeno a to je da se najprije na sigurnu lokaciju spuste vatrogasci , nakon toga bi im trebala doći kruška na mjesto gdje su i oni i kada ta kruška dođe dalje vatrogasci primjenjuju taktiku , spajaju pumpe, imaju vodu pored sebe…

Na pitanje suca je li se kada događalo da se kruška spusti prije vatrogasaca Milošević je rekao:

Dogodilo se na Kornatu. A prije? Nije mi poznato.

Na pitanje čija je bila obveza pratiti jesu li kruške isporučene Milošević je odgovorio:

Tu obvezu na neki način kontrolira sam zapovjednik na požarištu.

Slavica je tražio da se kruške pošalju a na pitanje odvjetnika optuženog Čede Prodanovića je li Slavičina obveza bila pratiti da se njegove zapovjedi poštuju nakon što ih je izdao Milošević je kazao kako je obveza to pratiti ali

Ne moguće je provjeravati u ovom poslu svako izvršenje zapovjedi.

Otac stradalog vatrogasca Dina, Josip Klarić prigovorio je svjedoku da na više pitanja odgovara s ne znam ili ne sjećam se a neki njegovi odgovori su i krivi te je najavio da će protiv Miloševića, ali i drugih svjedoka koji su po njegovoj ocjeni davali lažne iskaze podnijeti kaznene prijave. Suđenje se nastavlja sutra. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.