Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Sveučilištu o životu i radu dr Stipčevića

23.09.2015.

13:56

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadarskom je Sveučilištu održana komemoracija za nedavno preminulog prof. dr. sc. Aleksandra Stipčevića. O životu i djelu prof. dr Stipčevića govorili su danas brojni znanstvenici ističući njegov doprinos kao bibliologa, bibliografa, albanologa i knjižničara.

Zadranima, a posebno Arbanasima, ne treba posebno govoriti o djelu Aleksandra Stipčevića. Bio je arheolog, bibliolog, bibliograf, albanolog, knjižničar i esejist. Zaljubljenik u knjigu i svoje rodne Arbanase, čovjek koji je ostavio značajan trag u znanosti i velikom broju hrvatskih institucija.
   

   Posebno bi upozorio na tu famoznu Bibliographiu Illyrice u kojoj je sabrano gotovo sve što je iakada pisano o Ilirima. Za istraživače je to jedan izvanredan dobitak, istaknuo je povjesničar Slobodan Čače 

 Rad prof. dr. sc. Aleksandra Stipčevića u hrvatskoj će znanosti, osobito u knjižničarstvu ostati trajno urezan, rekla je Tatjana Aparac Jelušić, s Odjela za informacijske znanosti zadarskog Sveučilišta.
A upravo je porijeklo dr Stipčevića velikim dijelom obilježilo je njegov znanstveni rad, naglašava predsjednik Društva zadarskih Arbanasa Serđo Dokoza:

   Znamo da je on albanolog i najveći stručnjak za Ilire. U tom je smislu on vezan za Arbanase na jedan način, a s druge strane on je 50 godina vodio sva kulturna događanja u Arbanasima. Svaki znanstveni skup je on pokreno, a i otvaranje knjižnice u Arbanasima je njegovo djelo.

   Za svoj je rad prof, dr sc. Aleksandar Stipčević dobio brojna priznanja. Posljednje je priznanje "Skenderbeg", odlikovanje koje albanski predsjednik dodjeljuje najpoznatijim Albancima i albanskim prijateljima, za veliki doprinos u promoviranju nihove kulture i unapređenju albanske države u svijetu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 h

Nadin 2022

Kušanje vina