Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Sveučilištu održano predavanje o VRO Maslenica

21.01.2023.

09:46

Autor: RZD

Predavanje o VRO Maslenica

Predavanje o VRO Maslenica

Foto: RZD / Radio Zadar

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru priredili su predavanje u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica“. Kako su naglasili prof. Zlatko Begonja i prof. Ante Nazor, potrebno je sa znanstvene strane pokazati kako je došlo do ove značajne akcije,koja je stvorila pretpostavke za kasnije sjajne operacije i završnu Oluju, kojom je oslobođeno okupirano područje.

U svom izlaganju „Akcija Maslenica – linija Izyum-Kupjansk? Komparativna analiza ratova u Hrvatskoj i Ukrajini“ prof. Ante Bralić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru istaknuo je kako postoje mnoge sličnosti u povijesti dviju zemalja. 


I jednu i drugu zemlju karakterizirala je slabost vojne obrambene sile na početku rata, u Hrvatskoj zbog oduzetog oružja Teritorijalne obrane, a u Ukrajini zbog dugogodišnje nebrige i zapuštanja oružanih snaga. Veliku ulogu u takvoj su situaciji u obje zemlje imali dragovoljci, a zatim i prikupljanje ratne opreme bilo švercom zbog embarga ili dobrovoljnim prilozima. 


Međutim, postoje i bitne razlike poput one da je u hrvatskom slučaju proces nacionalne integracije u ratom zahvaćenom području bio završen te je stanovništvo na tom području podržalo program ostvarivanja hrvatske državne samostalnosti, dok je u Ukrajini proces nacionalne diferencijacije najslabiji na ratom zahvaćenom području. Druga velika razlika je podrška međunarodne zajednice i odnos Vatikana prema Hrvatskoj i Ukrajini.

Profesor Krešimir Ćosić, general pukovnik u mirovini, održao je središnje izlaganje o važnosti znanosti, istraživanja i razvoja u suvremenom ratu, od Maslenice do Ukrajine. General Ćosić bio je jedan od rijetkih intelektualaca koji se od prvog dana Domovinskog rata stavio na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Kao specijalist za raketne sustave dao je veliki doprinos u obrani domovine u prvim mjesecima rata, ali i u njezinom konačnom oslobađanju.


Nedostatak oružja mogao se nadoknaditi samo dobro osmišljenom strategijom i racionalnom organizacijom obrane. Na više primjera pokazao je kako je suvremeno strateško i taktičko ratovanje, uz svakodnevno napredovanje u inovacijama i korištenju ratne tehnike, dalo prednost nad brojčano i opremom daleko nadmoćnijim neprijateljem.


U završnom izlaganju o obuci i djelovanju protuoklopnih snaga SJP MUP-a RH u Domovinskom ratu te stečenom iskustvu u operaciji „Maslenica“ govorio je ratni instruktor u PU Zadar Danko Knez.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.