Hrvatski radio

Radio Zadar

Na zadarske ulice stigli mađarski i poljski policajci

03.07.2017.

14:01

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ovoga će ljeta u dalmatinskim gradovima red čuvati i strani policajci. Projekt MUP-a „Sigurna turistička sezona“ nastoji kroz suradnju hrvatske i policije europskih zemalja stranim turistima pružiti što bezbrižniji odmor. U Zadru su danas predstavljeni mađarski i poljski policajci.

Osjećam se kao kod kuće kazao je Poljak Pjotr vidjevši na zadarskom Forumu poljske policajce:

Naravno da je jako korisno  u tom prvom trenutku kad se bilo što dogodi , imati nekoga kome se može  odmah obratiti na svom jeziku, objasniti o čemu se radi, u tom je slučaju to jako velika i korisna pomoć, dodaje poljski turist. 

Projekt Sigurna turistička sezona počeo je prije 11 godina upravo u Zadarskoj županiji, kada su u ljetnim mjesecima zadarskim policajcima u ispomoć došli mađarski policajci. Danas u  projektu sudjeluju brojne europske zemlje, ali mađarski policajci i dalje ostaju vjerni Zadru.  Lajos Magyar  već  je peti put u Hrvatskoj:   

Volim Hrvatsku, volim Hrvate , ali sam definitivno tu da pomognem svojim sugrađanima. 

Prioritet je  osigurati bolju komunikaciju jer, ističe poljska konzulica Dagmara Luković: 

Ponekad ono što se na početku čini kao veliki problem , na kraju se pokaže da nije problem već da je samo bila barijera u sporazumijevanju. 

Strani policajci najčešće pomažu kod prometnih nesreća, objašnjava  načelnik zadarske policije Neven Paškalin: 

Zaista nam pomognu da  se omogući što brža komunikacija , razmjena podataka, kod tih prometnih nesreća, pružanje liječničke pomoći zaista je u tom trenutku , su nam od velike koristi. 

Povećava se time sigurnost turista što je svakako jedan od razloga zašto  strani gosti rado biraju Hrvatsku, smatra  mađarska konzulica Eniko Tuska:

U čitavom svijetu je problem sigurnost. Tako da je Hrvatska jedna vrlo vrlo sigurna zemlja, To svi znamo. To je sigurno jedan od uzroka zašto Mađari dolaze.

Strani policajci bit će odjeveni u svoje službene odore i neće nositi oružje. Tijekom obavljanja  poslova neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati ikakve policijske mjere, a dužni su se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.