Hrvatski radio

Radio Zadar

Na zadarskim otocima samo jedno vino s "hop" oznakom

28.09.2016.

13:10

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako se Zadarska županija može ponositi širokom paletom proizvoda s oznakom „hop“, samo je jedno registrirano vino. Zato je ovogodišnja Sabatina jednim dijelom posvećena otočnim vinima, kazao je Božo Novaković, predsjednik Hrvatske udruge vinarskih gradova .

Najavljujući program ovogodišnje Sabatine koja se uskoro održava u Splitu i Neumu, Novaković ističe posebnost zadarskog područja koje inače iskače u promociji vinarstva i vinogradarstva posljednjih godina:

                Na zadarskim otocima samo je jedno registrirano vino s hop oznakom - vino Gegić s Paga, obrt Denisa Rake. Na zad otocima nema vinograda , istraživao sam u povijesti, za razliku od ostalih hrvatskih otoka gdje se suzbila peronospora, na zadarskim otocima to nije slučaj, zašto ne znam jer zadarski otoci imaju izvrsne uvjete za razvoj vinogradarstva i vinarstva. Trebalo bi na otocima osnivati vinarske zadruge.   

Uzorci vina sa zadarskoga područja za ovogodišnju Sabatinu dostavljaju se  do 30. Rujna u Poljoprivrednu prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića. Zadarska županija učinila je ogroman iskorak u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti kazao je danas Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. To se, dodaje, može zahvaliti sprezi struke, mjerodavnih službi i jedinica lokalne samouprave ...

          Zadarska županija iskače iz prosjeka po mladosti vinograda i mislimo da je najnaprednija po saznanjima na Sabatini , najnaprednija u Hrvatskoj, s ogromnim iskorakom u cijeloj Hrvatskoj. Mi kao Sabatina imamo uvid u ono što se događa na terenu i vidimo da je od jednog uzorka prije samo 5-6 godina došlo do stotinjak uzoraka koji se prijavljuje na natjecanje i mahom osvajaju izvrsne rezultate - kazao je Ljubenkov. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.