Hrvatski radio

Radio Zadar

11:35 / 17.07.2019.

Autor: Anita Perica

Na zadarskom području još je nema, no sve se više širi

Ilustracija - foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Kao što su filoksera u 18., a peronospora u 19. stoljeću poharale europske vinograde, tako nam sada prijeti zlatna žutica. Zbog te, za lozu opasne i neizlječive bolesti, dosad je izvađeno na desetke tisuća trsova diljem zemlje. Na čudi stoga veliki oprez i zadarskih vinogradara.

Zadarsko i šibensko područje još nije zahvaćeno zlatnom žuticom no sve se promjene budno prate.

Zlatna žutica, jedna je od najopasnijih bolesti vinove loze za čije je širenje odgovoran za sad jedini poznati prirodni vektor – američki cvrčak. Sam po sebi nije opasan no prenosi uzročnika bolesti sa zaraženog na zdravi trs. Bolest se širi brzo i u svega tri-četiri godine može uništiti vinograd u potpunosti. Tomislav Glavić predsjednik Udruge vinara Zadarske županije i Udruge vinogradara i vinara Nadina ne krije da se ponekad puše i na hladno:

       Znate kako bi rekli kod nas u narodu – kad susjedu gori kuća nemoj biti siguran blizu je i tvoja, tako i to… U svim vinogorjima po cijeloj Hrvatskoj zlatne žutice ima, negdje više negdje manje, znači pitanje je samo trenutka kad će to doći i kod nas. Kažem, najbolje je da svi pratimo svoj vinograd svakodnevno, a svi smo u vinogradima, naputci su dani kako će se uočiti ta zlatna žutica i normalno kontaktirati i savjetodavnu službu i fitosanitarnog inspektora da se iziđe na teren i utvrdi činjenično stanje je li u pitanju zlatna žutica ili nešto drugo.

Zlatnu žuticu do sad u svijetu još nitko nije uspio izliječiti. Najbolje rezultate daju disciplina u provođenju mjera suzbijanja američkog cvrčka – prijenosnika bolesti i uređenost zemljišta.

       Najveći problem u biti su zapušteni vinogradi i tu je izvor zaraze tako da ja još jednom apeliram, a već nekoliko godina radimo na tome i apeliramo na ljude neodgovorne koji su zapustili vinograde neka to dovedu u nekakav red, neka pokrče te nasade jer, kažem, najveći izvor zaraze su upravo ti zapušteni vinogradi - upozorava Tomislav Glavić, inače ekološki vinogradar gdje je provođenje mjera zaštite ionako puno zahtjevnije.

Tomislav Glavić - izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.