Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Zeleni telefon udruge „Eko-Zadar“ u 2015. pristiglo 189 prijava

15.12.2015.

08:30

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prijave koje se odnose na kategoriju „Otpad“, odnose se većim dijelom na divlja odlagališta otpada koja su, nažalost, veliki ekološki problem u našoj županiji.

Većina poziva dolazi s područja grada Zadra (146 prijava), dok je nešto manji broj prijava iz drugih gradova i općina.

Najviše je prijava u kategorijama „Razno“ (74 prijava) i „Otpad“ ( 62 prijave). Nešto manji broj poziva je u kategorijama „Zelenilo“ ( 11 prijava,), „Gradnja“ (10 prijava) i „Životinje“ ( 9 prijava). 

Prijave koje se odnose na kategoriju „Otpad“, odnose se većim dijelom na divlja odlagališta otpada (18 prijava)  koja su, nažalost, veliki ekološki problem u našoj županiji. Povećan je broj riješenih prijava ali i onih u postupku rješavanja što se odnosi na  mapiranje novih deponija ili kritičnih točaka u Zadarskoj županiji.

Eko Zadar nedavno je tako dobio odgovor Grada Zadra o izvršenoj sanaciji divljeg odlagališta azbestnog otpada na otoku Olibu. U odgovoru stoji da je 28. listopada 2015.  Grad Zadar putem ovlaštene osobe, odnosno  firme Ciak d.o.o. iz Zagreba, koja je ovlaštena za skupljanje, prijevoz, privremeno skladištenje i odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest, uklonio  ukupno 19.460 kilograma građevinskog materijala koji sadrži azbest, izvijestila je voditeljica projekta Ira Ćurković navodeći kako je posljednjih godina, pogotovo u ljetnim mjesecima, vidljiv trend porasta broja prijava vezanih za ispuštanje sadržaja septičkih jama u okoliš. 

Ovaj projekt „Eko – Zadar“ kontinuirano provodi od 2003. godine, te je od tada do danas ukupno pristigla 1.651 prijava, što potvrđuje činjenicu da je  među našim sugrađanima prepoznat kao servis kojemu se mogu obratiti za sva pitanja i probleme u okolišu, ocijenila je voditeljica projekta Ira Ćurković.

Projekt su financirali Grad Zadar, UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša u iznosu od 10.000,00 kuna i Zadarska Županija u iznosu od 5.000,00 kn.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.