Hrvatski radio

Radio Zadar

Načelnik Bibinja pozvao šumarsku inspekciju

11.09.2018.

16:26

Autor: HRT centar Zadar / Općina Bibinje

foto: Općina Bibinje

foto: Općina Bibinje

Foto: - / -

Načelnik Općine Bibinje Bruno Bugarija danas je izvijestio medije o slučaju sječe šume koja se u katastru vodi kao pašnjak .

O neovlaštenoj sječi šume u Bibinjama koja se događa dana 10. i 11. rujna 2018. godine kao načelnik općine putem opunomoćenog odvjetnika obavijestio sam danas 11. rujna šumarsku inspekciju priloživši zapisnik kojim se utvrđuje činjenica postojanja šume, iako se šuma u katastru vodi kao pašnjak. Definicija šume po zakonu je površina od 10 ari (1000 m2) obrasla stablima. Ovdje se radi o površini većoj od 50 ha obrasloj stablima. Tražio sam od šumarskog inspektora da zaustavi sječu šume.

Istog dana u Ministarstvo poljoprivrede poslao sam požurnicu za donošenje rješenja o katastarskoj kulturi šume, kako bi se netočan podatak iz katastra uskladio s činjenicama. U Bibinju brdo Sridnjak nije pašnjak, već je tamo šuma. Ali, za to je potrebno rješenje Ministarstva poljoprivrede.

Nadalje, usmenim putem sam obavijestio policiju da je u tijeku neovlaštena sječa šume u Bibinju i rekao policiji da postupi sukladno zakonu i zaustave sječu šume. To ću učiniti i pisanim putem.

U privitku ove obavijesti nalazi se zapisnik s očevida iz svibnja, 2018. godine gdje je utvrđena činjenica da se radi o šumi, a ne pašnjaku. Očevid su obavili djelatnici Ministarstva poljoprivrede na poziv Općine Bibinje - stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.