Hrvatski radio

Radio Zadar

Nacionalni Crveni križ na Kolovarama: "Gotovo sva utapanja se mogu prevenirati"

24.07.2022.

12:09

Autor: Suzana Dražić/Filip Matijević

Svjetski dan prevencije utapanja

Svjetski dan prevencije utapanja

Foto: Suzana Dražić / Radio Zadar

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a uoči sutrašnjeg Svjetskog dana prevencije utapanja, Hrvatski Crveni križ na zadarskoj plaži Kolovare danas organizira središnje događanje. Održavaju se spasilačke radionice za djecu, radionice prve pomoći te pokazna vježba spašavanja utopljenika iz mora.


Struka kaže da se gotovo sva utapanja mogu prevenirati. I tomu služi ovaj dan, da skrenemo pozornost na to. U vodu se ne ide vruć, punog želuca, alkoholiziran... Preporučljivo je odabrati plaže sa spasiocima, a ako ih nema neka onda bude s vama barem još jedna osoba koja može pozvati pomoć, ne treba skakati tamo gdje ne poznajemo dubinu...

Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa

Na području Zadarske županije brojimo 30-ak članova na sedam kupališta koja pokrivamo. Ovdje, na plaži Kolovare, je najveća spasilačka služba u kojoj ih je sedam. Na ovoj plaži ih ima dovoljno, a nekima ih i nema dovoljno, ali bitno je da su u timu odnosno da ih svaka od tih plaža ima barem dvoje.

Niko Vlatković, koordinator Spasilačke službe Crvenog križa Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.