Hrvatski radio

Radio Zadar

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

05.05.2022.

13:14

Autor: Suzana Dražić

Nacionalni  dan osoba s cerebralnom paralizom

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Foto: Suzana Dražić / Radio Zadar

Nacionalni je dan osoba s cerebralnom paralizom. U Zadarskoj županiji prema posljednjim podacima živi gotovo 20 tisuća osoba s invaliditetom, a među njima je njih 798 koji imaju cerebralnu paralizu.  I županijska Udruga tjelesnih invalida pridružila se obilježavanju Nacionalnog dana  u cilju senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu. 

Cerebralna paraliza dijagnoza je povezana s raznim stupnjevima invaliditeta, ali su danas u Udruzi tjelesnih invalida istaknuli kako žele umjesto statistike i definicije ove bolesti u središte staviti ljude, pa su se tako pohvalili prvom izložbom fotografija svojih članova. 

Tajnica Udruge tjelesnih invalida Nikolina Pekić

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati, ali napretka ima, kaže član Udruge Nikola Marinković koji uspješno studira na zadarskom Sveučilištu, a kao primjer napretka navodi edukaciju turističkih vodiča za rad s turistima s invaliditetom.

Nikola Marinković

Predsjednik Sekcije osoba sa crebralnom i dječjom paralizom Pero Žilić upozorio je na dugogodišnju potrebu za većim prostorom Udruge.

Pero Žilić , voditelj sekcije CPIDP

Apelu se pridružuju i svi članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije jer veći prostori omogućili bi i više aktivnosti i učinkovitiji rad Udruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.