Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadbiskup Puljić:Hrabri budite; ne bojte se! Gospodin je blizu svima!

25.12.2020.

11:02

Autor: Suzana Dražić

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Božićni su dani „vrijeme spasenja, mira i pomirenja“, istaknuo je u svojoj propovijedi zadarski nadbiskup napomenuvši da su u središtu naše pozornosti jaslice gdje uz Mariju i Josipa nalazimo skupinu pastira i mudrace s istoka koji imaju svoju poruku i značenje.

Svečano misno slavlje u povodu svetkovine Božića u zadarskoj prvostolnici Sv. Stošije predvodio je predsjednik HBK-a,zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

  Božićni su dani „vrijeme spasenja, mira i pomirenja“, istaknuo je u svojoj propovijedi zadarski nadbiskup napomenuvši da su u središtu naše pozornosti jaslice gdje uz Mariju i Josipa nalazimo skupinu pastira i mudrace s istoka koji imaju svoju poruku i značenje:

     Bog po svome Sinu pristupa svakom čovjeku, bez obzira iz kojeg plemena, puka i naroda bio.  Činjenica je, međutim, da su ga u ono vrijeme prepoznale samo dvije skupine ljudi i radovale se njegovu dolasku. To su bili priprosti, jednostavni i siromašni pastiri, te učeni, mudri i poučljivi kraljevi s istoka. Poruka je jasna, trajna i aktualna: Ako želimo u malom Djetetu prepoznati Boga, treba nam jednostavno, otvoreno, poučljivo i djetinje srce. A za razumjeti ga potreban je um koji ga prihvaća i iskreno mu se klanja, poput mudrih kraljeva s Istoka.

Utjelovljeni Isus želi i nas pohoditi i priključiti se našem obiteljskom zajedništvu. On dolazi ususret, zove nas i traži. Recimo mu i ove godine da je on mir i čežnja duše naše. Uputimo mu ponizno molitveni vapaj: Dođi, Gospodine Isuse!,poručio je nadbiskup Puljić okupljenim vjernicima :

   Koristim prigodu uputiti čestitke vjernicima koji žive i rade diljem svijeta, posebice našim pomorcima i iseljenicima. Neka ih Novorođeni obdari darovima radosti i mira kako bi bili i ostali ponosni na svoj rod i svoj dom, na svoje vjerske i narodne korijene. Posebice to želimo onima koji zbog bolesti, izolacije ili kakvih drugih razloga nisu s nama. Ali, u duhu i molitvi smo povezani pa im poručujemo: Hrabri budite; ne bojte se! Gospodin je blizu svima, posebice onima koji trpe i pate.

  A nama koji ćemo uz pjesmu i molitvu slaviti Božić i razmišljati o velikom događaju Božjega dolaska na ovu zemlju, neka Novorođeni razbudi čežnja za nebeskim dobrima.  I neka nam daruje priprosto i jednostavno srce pastira, kao i mudri i poučljivi um kraljeva kako bismo ovih božićnih dana mogli doživjeti božićno otajstvo pa radosno ponavljati: Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. Neka nas sve novorođeni Isus obdari svojim blagoslovom i u Novoj 2021. godini. A njegov mir i blagoslov neka počiva nad ovim gradom i ovom Nadbiskupijom, kao i u srcima svih njezinih žitelja. Njemu koji se rodio i k nama došao neka bude slava u vijeke vjekova. Amen.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.