Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadbiskup Puljić: Nedjelja je bila i još uvijek je poseban dan u tjednu

01.04.2018.

12:38

Autor: HRT centar Zadar

Nadbiskup Puljić: Nedjelja je bila i još uvijek je poseban dan u tjednu

Nadbiskup Puljić: Nedjelja je bila i još uvijek je poseban dan u tjednu

Foto: - / -

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi je upozorio kako nedjelja postaje običnim „danom opuštanja, rasterećenja, zabave i odmora“ u kojem se gubi njezina duhovna i kulturna dimenzija. Nedjelja je bila i još uvijek je poseban dan u tjednu - istaknuo je zadarski nadbiskup.

Svečano misno slavlje u zadarskoj prvostolnici, katedrali Svete Stošije, predvodio je nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Govoreći o značaju Uskrsa, najvećega kršćanskoga blagdana, te slavljenju nedjelje, Puljić je u propovijedi upozorio kako nedjelja postaje običnim „danom opuštanja, rasterećenja, zabave i odmora“ u kojem se gubi njezina duhovna i kulturna dimenzija. Nedjelja je bila i još uvijek je poseban dan u tjednu - istaknuo je zadarski nadbiskup Želimir Puljić:

       Stoga se i veli da je nedjelja naše „duhovno središte i sidrište". Kada se veli da je nedjelja duhovno središte, onda se misli kako je sve prema njoj usmjereno. A sidrište slikovito objašnjava da je Dan Gospodnji poput sidra koje daje sigurnost brodu da ga vjetrovi i valovi ne bace na pučinu. Kad je lađa dobro usidrena, a Gospodin u središtu života obitelji i pojedinaca, nedjelja tada postaje važnim svetim događajem koji se ne propušta. 

Uskrsli Krist, koji je pobijedio smrti i grijeh, središte je i smisao svega, nastavio je nadbiskup Puljić, istaknuvši kako nema drugog imena po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista: 

       Otvorimo, dakle, svoja srca i pameti njemu koji razumije naše misli, naše nakane. A uz njegovu pomoć i blagoslov otvorimo srca i svojoj subraći i učinimo da taj uskrsni mir uskrsne najprije u našoj duši, u našoj obitelji, u našem susjedstvu i u našem narodu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.