Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadbiskup Puljić: "Oproštaji su pola stoljeća pratili moj život"

15.01.2023.

12:27

Autor: Radio Zadar

Nadbiskup Želimir Puljić

Nadbiskup Želimir Puljić

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Želimir Puljić, umirovljeni nadbiskup zadarski, danas je u katedrali sv. Stošije u 11 sati predvodio koncelebrirano misno slavlje na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale. Nakon toga se oprostio od građana i vjernika govorom kojeg donosimo u cijelosti: 

Oproštaji su pratili moj svećenički i biskupski život. Nekoliko puta u zadnjih pola stoljeća selio sam se i počinjao ispočetka. Godine 1978. preselio sam se iz Rima u Sarajevo gdje su me poslali biti odgojiteljem i profesorom na teologiji. Tamo sam ostao 12 godina, ukorijenio se i uhodao u odgojnom i znanstvenom poslu. Ali, 1990. dođe vrijeme rastanka s kolegama profesorima i studentima s kojima sam vrlo lijepo surađivao i uputiše me u grad Svetoga Vlaha, u Dubrovnik. Tek što sam se smjestio i započeo planove pastoralnog rada dogodila se strašna agresija. Godinama se nije znalo kako će rat završiti. No, hvala Bogu zemlja je oslobođena, pa je trebalo početi materijalnu obnovu kuća, ali i duhovnu obnovu ljudi.


Nakon dva desetljeća rada i boravka na jugu Hrvatske, poslaše me u travnju 2010. ovdje, u Zadar, nakon nagle smrti drage uspomene mons. Ivana Prenđe. Rastajući se s vjernicima Dubrovačke biskupije ponio sam divna sjećanja na dane zajedništva, molitve, strepnje i nade. Ali, i sigurnosti da je Gospodin Isus doista Gospodar povijesti. Moj početak rada u ovom gradu započeo je nezaboravnim susretom hrvatske katoličke mladeži koja se okupila u Zadru, 9. i 10. svibnja 2010. godine.


I, evo, nakon 13 godina boravka i rada u ovom podneblju divnih ljudi i odanih poklonika Isusova evanđelja, opet je došlo vrijeme rastanka i odlaska; ne u neko mjesto, već u zasluženu mirovinu. Neki su me pitali gdje ću sada. Uglavnom sam ponavljao riječi Bralića i klape Intrade „Ja ostajem tu“: na Forumu, Rivi i na Muraju, s krunicom i brevijarom u rukama, a možda doskora i sa štapom, kako bi na jedan drugačiji način služio Crkvi Zadarskoj koja me od prvoga dana srdačno prigrlila, kao što je to učinili i s mojim nasljednikom mons. Milanom Zgrablićem, sinom Istre ponosne koji je u ovo pola godine dobro upoznao i kler i nadbiskupiju. Predajući službu dosadašnjem koadjutoru Milanu, ponovno velim da ću i nadalje svim srcem i dušom svojom moliti za sve žitelje „Iadere Christianae“ i voljeti ovaj grad i ljude ovog blagoslovljenog podneblja nadbiskupije u kojoj sam aktivno služio 12 godina, osam mjeseci i 22 dana.


A kad se primakne onaj posljednji rastanak, tada ću se preseliti, tu u kapelu svete Stošije i čekati zoru uskrsnuća s dragim predšasnicima Matom, Marijanom i Ivanom. Ali, ne treba se tamo žuriti. Srdačno zahvaljujem svećenicima, Bogu posvećenim osobama, vjernicima i stanovnicima ove drage nadbiskupije, i posebice članovima zbora naše katedrale koji su anđeoskim glasovima uljepšavali sjaj svete liturgije. Toplo se preporučujem u vaše molitve. Hvala i Bog vas blagoslovio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.