Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadbiskup Puljić: "Osnivanjem Katoličke škole doprinosimo općem dobru"

28.05.2018.

12:21

Autor: Suzana Dražić

foto: S. Dražić

foto: S. Dražić

Foto: - / -

Povodom otvorenja prve Katoličke osnovne škole "Ivo Mašina" u Zadru zadarski nadbiskup Želimir Puljić s konferencije za novinare je poručio kako su odgoj i obrazovanje sastavni dio poslanja Crkve koja se trudi odgovoriti potrebama vremena.

  Osnivanjem Katoličke škole Zadarska nadbiskupija nastavlja svoj povijesni hod na katehetskom, evangelizacijskom i odgojno-obrazovnom polju, dajući svoj ulog i doprinos općem dobru društva i naroda,istaknuo je zadarski nadbiskup.

   Škola će do izgradnje nove škole na Novom Bokanjcu djelovati u Nadbiskupskom sjemeništu. Roditelji koji žele upisati dijete u Katoličku osnovnu školu mogu to učiniti u vrijeme upisa, od 18. do 20. lipnja, rekao je privremeni ravnatelj don Roland Jelić:

 Mnogi su roditelji došli i zanimali se za upis u našu školu. Ono što  želim istaknuti je i  produženi boravak koji će trajati do 17 sati.

 Konferenciji za novinare  nazočila je i Desa Mašina, jedna od tri sestre Ive Mašina, hrvatskog intelektualca i domoljuba iz Preka po kojem je nazvana Katolička osnovna škola u Zadru. 

 Ivo je opet među nama, kazala je vidno dirnuta Desa Mašina. 

 

  

I  v  o     M  a  š  i  n  a

 

(Preko, 1927. - tamnica u Staroj Gradiški, 1961.)

Pismo koje je poslao majci iz zloglasne tamnice u Đorđićevoj ulici u Zagrebu, pred Božić 1954.:

 

“Draga moja majčice,

 pišem Ti radosno pismo za Božić. Ne plači što me nema, da s Davorom kitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam velik, zlatan bor i jasle za Malog Isusa. Doći će Pravednik u srce pravednika, jer tako je rekao.

 Zvone sva zvona u mojim tkivima, duša je moja raspjevani slavuj u grmu. Hvala Ti, majčice, za ovaj osjećaj koji nadilazi sve osjećaje. Hvala Tebi i Milosti. Jer nema uzvišenije ideje od ideje Ljubavi. Evo se rađa Ljubav svijetu, evo se rađa Ljubav u meni. Što mi nažao može učiniti dušmanin moj, kad ga ljubim?

 Križ je moj sladak i breme je moje lako, tako lako, da ga ja i ne osjećam drugačije nego kao sreću. Pa kako da budeš žalosna za svojim sinom? Raduj se sa mnom, jer je pisano: tugu ću vašu pretvoriti u radost, uzdahe u kliktaje, suze vaše u smjehove.

Tu sam, u tinelu, kraj bora i pjevam. Gore svjećice na boru i odsjaj njihov u Tvojim očima. Gori svjetlo Kristovo u nama. Mrak je raspršila baklja ljubavi, jer je Bog tako ljubio svijet, da je Sina svoga poslao na Zemlju, da trpi i strada. Ima li većeg primjera ljubavi, može li ljudska mašta zamisliti sličan primjer? Svijetli primjer Kristov kao svjetionik pred nama. Ljubimo, da noćas budemo sretni u prisutnosti našeg Gospodina vršeći Njegovu punu zapovijed. I milost Njegova neka bude nad nama. Imajući to dvoje - Ljubav i Milost - dosta smo bogati i ne tražimo više ništa.

 Raduj se, majčice, za ovaj Božić i ne plači što me nema da s Davorom kitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam velik, zlatan bor i jasle, što čekaju Malog Isusa. Doći će Pravednik u srce pravednika, jer je tako rekao”.

 

 Ivo Mašina, rođen u Preku na prekrasnom otoku Ugljanu godine 1927., bio je mladi povjesničar, kojeg je akademik Jaroslav Šidak vidio kao svojeg budućeg nasljednika na Sveučilištu u Zagrebu. Navedeno pismo Ivo je poslao svojoj majci iz zloglasne tamnice u Đorđićevoj ulici u Zagrebu, pred Božić 1954. g. Okrutno je ubijen (zadavljen) u tamnici u Staroj Gradiški 1961. g., u svojoj 33. godini. Bio je najbolji student povijesti na Zagrebačkom sveučilištu u svojoj generaciji, i profesori su mu predviđali briljantnu karijeru.

 Međutim, istoga dana kada je trebao pristupiti diplomskom ispitu policija ga je uhitila, onemogućivši ga da završi studij. Isto se dogodilo u još dva navrata, što pokazuje da ga je policija promišljeno sprječavala da pristupi završnom ispitu, te Ivo Mašin nikada nije došao u priliku da službeno završi studij.

 Postoji i književna mnografija posvećena Ivi Mašini, koju je napisao hrvatski književnik Joja Ricov: Ivo Mašina- pitate me - tko je to? Lumin, 1994, Zagreb. (Joja Ricov iz Kali), Matica hrvatska, Preko 1994.: Uskrsna zvona (pisma), 1945. - 1961. - Monografija posvećena ovom mučeniku je: Ivo Mašina, Kršćanski borac za slobodnu i pravednu Hrvatsku

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.