Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadbiskup Puljić poslao poruku i političarima

16.04.2017.

13:34

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncelebrirano misno slavlje u zadarskoj prvostolnici Svete Stošije prdvodio je nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Uputio je i poruku političarima, što bi trebali ugrađivati u temelje države.

Nadbiskupovu provijed prenosimo u cijelosti:

Na Uskrs taj najstariji i najvažniji blagdan spominjemo čudesni događaj koji se zbio „u prvi dan tjedna, rano ujutro“. Toga jutra, naime, „u  ranu zoru“ raspeti i pokopani Krist ustao je iz groba i javio se uplašenim učenicima pozdravljajući ih utješnim pozdravom: Mir vama! A spomen na taj događaj jednostavno zovemo „danom Gospodnjim“. Uskrs koji se u nedjelju dogodio postao je središtem povijesti spasenja. A Isusovo uskrsnuća biva srcem i polazištem vjere i kršćanstva, zorom i proljećem čovječanstva. Stoga je taj „prvi dan u tjednu“, tj. nedjelja „sveti dan što nam ga učini Gospodin“. Ne smijemo, međutim, gubiti iz vida činjenicu kako nedjelja postaje običnim „danom rasterećenja“ od dnevnih briga, danom dokolice u kojoj se gubi njezina duhovna i kulturna dimenzija. A stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom i stvarala duhovni identitet našega čovjeka. Sačuvani lekcionari, pistule, molitvenici i statuti govore o tome koliko je nedjelja ušla u duh hrvatske kulture i ponašanja.

Zato je Crkva ljubomorno čuvala svetost i mističnost dana Gospodnjeg. I odredila neka „vjernici nedjeljom i zapovjednim blagdanima sudjeluju na misi“ i „uzdržavaju se od teških radova“ (Kan 1247). Nedjelja je uz to bila i dan narodnog veselja, kad se sklapalo ženidbe, krštavalo ili primalo sakram ent svete potvrde. A na sam dan oblačilo se i nosilo svečano „misno odijelo“. Naše prepoznatljive narodne nošnje potvrda su bogatstva duše našeg čovjeka koji je uspio stvaralački združiti kulturnu pučku baštinu s nedjeljnim blagdanskim ritmom. A to je stvorilo skladan odnosa vjere i kulture.

Braćo i sestre u Kristu. Neka nam je blagoslovljena nedjelja, dan Gospodnjega uskrsnuća. I neka nam svaka nedjelja bude dan obiteljskog druženja i izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti. U toj vjeri želim blagoslovljene uskrsne blagdane: svećenicima, redovnicama i redovnicima, kao i svim vjernicima diljem naše Zadarske nadbiskupije i šire. Neka budu širitelji radosti i pouzdanja, te pružaju odgovore svakome tko ih za pita za razloge uskrsne nade koja je u njima. Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrjednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju,  obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji.

Uskrsnuli Krist, koga ovdje predstavlja uskrsna svijeća kojoj smo sinoć pjevali svečani exultet, pobijedio je smrti i grijeh. I postao središte svjetskih zbivanja. I nema drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4, 12). Ovo nije nikakva povreda diskriminacijskoga zakona, ali usitinu nema, nema drugoga imena. Sva druga velika imena koja su se rodila u povijesti, osnivači različitih religija, oni su svi u drugom planu. Isus je u središtu. Njega je Bog poslao da ljude spasi. Sve ljude.  I zato nema drugog imena pod kapom nebeskom.

Njegovim je uskrsnuća započelo je doba novog stvaranja. A mi kao kršćani postali smo dionicima toga velikoga otajstva; „rod izabrani, narod stečen da naviješta silna djela Onoga koji nas je iz tame pozva k divnome svjetlu svome“ (1 Pet 2, 9). Biti „pronositelji uskrsne istine“ i svjedoci njegove naklonosti i ljubavi osobita je čast i milost. U toj vjeri i radosti još jednom svima vama nazočnima u katedrali svete Stošije, kao i svima onima koji nas prate preko valova Radio Zadra, želim sretne i blagoslovljene uskrsne blagdane. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.