Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadin : sat povijesti

19.11.2013.

12:50

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan nakon Vukovara i Škabrnje 22. godišnjicu stradanja obilježavaju i mještani Nadina.U ovom mjestu na današnji dan je ubijeno 14 civila, 5 branitelja, a tri osobe još se vode kao nestale. Mimohodom Benkovac - Nadin - Škabrnja danas je obilježena ova tužna obljetnica.

Prije 22 dvije godine, u ovom mjestu na današnji dan ubijeno je 14 civila, 5 branitelja, a tri osobe još se vode kao nestale. Tradicionalni mimohod u njihovu čast krenuo je jutros iz Benkovca, a cijelo vrijeme pratila ga je kiša s jakim vjetrom. Mještanima Nadina, na danas nije lako govoriti o tim događajima, ,a posebno onima koji su izgubili svoje najmilije.

 Ratni zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske , Marko Čulina:

"Ono što je bitno napomenuti danas da se Nadin herojski branio do tog dana, posebno 1. i 2. listopad, kada su neprijatelji pokušali tenkovski pješački napad, napad je odbijen, uz dvije žrtve, imali smo dva pripadnika 112. brigade Tonči Šembera i Omera Brzoju iz PU Zadarske, međutim strateški smo znali da je Nadin značajan , i tu smo se ukopali. Dakle Nadin nije vojnički poražen, nego je donesena odluka da se pripadnici vojske i civili iz Nadina izvuku, da budu što manje žrtava." 

Ove godine u mimohodu su sudjelovali i srednjoškolci iz Benkovca, njegov gradonačelnik Branko Kutija:

  "Jučer Vukovar i Škabrnja, danas Borovo selo i Nadin, evo najbolje što možemo napraviti je sjetiti se na današnji dan, svih tih ljudi koji su nevini stradali, znači na nama koji smo živi je da to obilježavamo , i zato je lijepo vidjeti mlade ljude iz srednje škole koji su došli s nama, oni su naša budućnost, a  ovo im je sat povijesti." 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.