Domaće ili strane sorte? Ova vječna dilema među vinogradarima bila je i tema 14. degustacije mladih vina i maslinova ulja u Nadinu. Posebno se govorilo o uspješnom oživljavanju autohtonih sorti maraštine i plavine.
06.12.2022.
13:37
Autor: Filip Matijević
Domaće ili strane sorte? Ova vječna dilema među vinogradarima bila je i tema 14. degustacije mladih vina i maslinova ulja u Nadinu. Posebno se govorilo o uspješnom oživljavanju autohtonih sorti maraštine i plavine.
Kada se rodila ideja o održavanju degustacije vina i maslinova ulja u Nadinu, ciljevi su bili jasni:
Iako će Glavić istaknuti da još ima mnogo posla, može se kazati da se 14 godina poslije uvelike uspjelo u ostvarivanju spomenutih ciljeva. U Nadinu se proizvode vrhunska ekološka vina, i domaće i strane sorte i tu ne treba biti isključiv, kaže profesor Edi Maletić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.
Bilo domaće ili ne, sve sve što je dobro zaslužuje biti u vinogradu, kazat će. Ako je moguće kombinirati, zašto ne? Najvažnije je proizvesti dobro vino. Ali i Maletić ima svoje favorite:
I u vinogradima Bože Glavića ima različitih sorti:
- Osobno više volim autohtone sorte, posebno maraštinu koja mi leži. Nije zastupljena, malo se o njoj priča... zadnjih deset godina se o njoj počelo govoriti, a prije je bila zapostavljena kao i sve naše sorte. Mi smo takvi, volimo tuđe a svoje smo skloni podcijeniti i to je jako loše, kaže Glavić.
Ipak, upravo ova tradicionalna nadinska degustacija jedna je od temeljnih manifestacija koje prkose tom trendu i na velika vrata u svijet vraćaju naša zaboravljena vina.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora