Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadinska degustacija već 14 godina uspješno vraća zaboravljene sorte

06.12.2022.

13:37

Autor: Filip Matijević

Degustacija mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2022.

Degustacija mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2022.

Foto: . / .

Domaće ili strane sorte? Ova vječna dilema među vinogradarima bila je i tema 14. degustacije mladih vina i maslinova ulja u Nadinu. Posebno se govorilo o uspješnom oživljavanju autohtonih sorti maraštine i plavine.


Kada se rodila ideja o održavanju degustacije vina i maslinova ulja u Nadinu, ciljevi su bili jasni: 

Predstaviti Nadin kao najvinogradarskije misto u Dalmaciji i naše autohtone sorte, maraštinu i plavinu, vratiti iz zaborava i postaviti na misto koje zaslužuju.

Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije

Iako će Glavić istaknuti da još ima mnogo posla, može se kazati da se 14 godina poslije uvelike uspjelo u ostvarivanju spomenutih ciljeva. U Nadinu se proizvode vrhunska ekološka vina, i domaće i strane sorte i tu ne treba biti isključiv, kaže profesor Edi Maletić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.


Bilo domaće ili ne, sve sve što je dobro zaslužuje biti u vinogradu, kazat će. Ako je moguće kombinirati, zašto ne? Najvažnije je proizvesti dobro vino. Ali i Maletić ima svoje favorite: 

Ovdje u zadarskoj regiji od bijelih sorata bih odabrao maraštinu ali bih posadio i malo grka. A od crnih sorti merlot, cabarnet, ali i svrdlovinu i plavinu i tako bih kombinacijom došao do najboljeg rezultata.

Edi Maletić, Agronomski fakultet u Zagrebu

I u vinogradima Bože Glavića ima različitih sorti: 


- Osobno više volim autohtone sorte, posebno maraštinu koja mi leži. Nije zastupljena, malo se o njoj priča... zadnjih deset godina se o njoj počelo govoriti, a prije je bila zapostavljena kao i sve naše sorte. Mi smo takvi, volimo tuđe a svoje smo skloni podcijeniti i to je jako loše, kaže Glavić.


Ipak, upravo ova tradicionalna nadinska degustacija jedna je od temeljnih manifestacija koje prkose tom trendu i na velika vrata u svijet vraćaju naša zaboravljena vina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.