O tome kako se regulira i nadzire poslovanje s hranom u Europskoj uniji - danas je održan seminar u Županijskoj gospodarskoj komori Zadar. Kako se ističe velikih novina zapravo i nema, ono što se potiče je da proizvođači hrane sve više rade na samokontroli i bilježe detaljno svoj rad, a sve kako bi sebi i inspektorima olakšali nadzor. Isto tako, sustav sada kontroliraju i nadležne inspekcije EU-a.
Predavači su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane te Ministarstva zdravlja.
Voditeljica službe Veterinarske inspekcije, Brankica Capek:
"Ljude najviše zanima što se promijenilo nakon ulaska u EU, nakon 1. srpnja, s obzirom na ono stanje prije, bitnih promjena nema nikakvih, mi smo implementirali sustav, kontrole, nadzor kontrole, on je testiran."
Kako je danas više puta istaknuto na seminaru, u poslovanju s hranom jako je važno voditi evidenciju, od primjerice bilježenja temperature prostorije u kojoj se odlaže neka sirovina, do popisivanja svih uzoraka korištenih u nekoj proizvodnji. Na takav način inspektorima olakšavaju rad i nadzor, te ih mogu uvjeriti i kako je njihov način proizvodnje legalan, bez obzira što nije opće poznat.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.