Hrvatski radio

Radio Zadar

Nafta u Jadranu

08.01.2015.

14:49

Autor: D. Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izdavanje koncesija za istraživanje nafte u Jadranu izazvalo je veliku medijsku pozornost. Pobornici projekta već zbrajaju profit i Hrvatsku vide kao Norvešku, dok ekološke udruge, turistički djelatnici, ribari, ljubitelji prirode izražavaju bojazan ili neslaganje.

 

Izvanredna prilika po povoljnoj cijeni - tim je riječima britanska tvrtka Rockhopper ocijenila dodijeljeni posao istraživanja nafte u podmorju srednjeg Jadrana. Kratkoročna dobit - dugoročna ludost - pak - naslov je jednog od novinskih članaka koji ilustrira razmišljanja protivnika crpljenja nafte iz Jadrana. 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak smatra da je eksploatacija nafte i plina iz Jadrana projekt koji bi mogao sasvim promijeniti ekonomsku i energetsku sliku Hrvatske, te je uvjeren u njegov potpuni uspjeh:

Imamo potencijala i možemo uspjeti u projektu nove eksploatacije plina i nafte na ovim prostorima i samim tim dodati novu dimenziju energetske sigurnosti i opskrbe i diversifikaciji izvora ovog dijela Europe.

Zaštitnici prirode nemaju baš tako visoko mišljenje o Vladinom projektu. Predsjednica ORAH-a, jedine zelene parlamentarne stranke, Mirela Holy:

Po pitanju ekologije uopće nema zbora zato što je Jadran plitko i zatvoreno more koje u velikoj mjeri ovisi o turizmu i o ribarstvu i ukoliko bi se bilo kakva nesreća dogodila na naftnoj platformi, možemo se pozdraviti sa ekonomijom cijelog ovog područja.

U Udruzi Eko Kvarner smatraju da je dodjeljivanje koncesije počelo bez ispunjavanja zakonskih uvjeta, odnosno bez provođenja postupka procjene utjecaja na okoliš. Predsjednik Udruge Vjeran Piršić:

Kad se radi o toliko potencijalno opasnoj stvari, toliko mogućim katastrofalnim posljedicama, način na koji to gura trenutno Vlada Republike Hrvatske je blago rečeno skandal. Dokument koji se zove Strateška procjena utjecaja na okoliš treba reći dali se uopće može bušiti nafta u Jadranu. I oni naprave dokument koji je skandalozan. Uopće ne završe internu provjeru u tijelima Vlade RH i idu davati koncesije tj. pregovarati o njima.

Mnogi ocjenjuju nastavak procesa izdavanja koncesija za istraživanje nafte u Jadranu nepromišljenim, sve je više predstavnika lokalne samouprave duž Jadrana, koji javno izražavaju zabrinutost zbog mogućih posljedica na okoliš. Čak i da ne dođe do većih zagađenja, sam prizor naftnih platformi udarac je na imidž Hrvatske koji se godinama stvarao u svijetu, a to je zemlja netaknute ljepote, još uvijek sačuvan prirodni raj tako blizu prenapučene i preizgrađene zapadne Europe. Upravo zbog takve slike u Hrvatsku dolaze brojni turisti iz čitavoga svijeta i ne zaboravimo - pune državnu blagajnu više nego bilo koja druga grana gospodarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.