Hrvatski radio

Radio Zadar

Nagrada filmu koje je podržao županijski filmski ured

18.07.2016.

12:16

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grand prix 51. Zagrebačkog salona za film "Plaža" autora Gorana Škofića. Film je sniman u produkciji „Kreativnog sindikata“ u lipnju 2015. na plaži Prodorica kraj Nina, uz sudjelovanje brojnih zadarskih profesionalnih i amaterskih glumcaca, plesačica, članova plivačkih i ronilačkih klubova

14. srpnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika uručene su nagrade 51. zagrebačkog salona. Ove godine dodijeljene su četiri nagrade, dvije jednakovrijedne Grand Prix nagrade Zagrebačkog salona, MSU nagrada i Nagrada Galerije Kranjčar, također je dodijeljna i jedna posebna pohvala.

Odbor za dodjelu nagrada u sastavu Vlasta Delimar, Suzana Marjanić, Marijana Stanić, Janka Vukmir i Josip Zanki dodijelio je dvije jednakovrijedne Grand Prix nagrade Zagrebačkog salona Vlasti Žanić za performans Pravo glasa (2016.) i Goranu Škofiću za eksperimentalni film, videoinstalaciju Na plaži (2016.).

Obrazloženje:

Eksperimentalni film, videoinstalacija Na plaži Gorana Škofića dokumentira prije svega more i prije svega plažu da bi uskoro, kako to navodi Julija Gracin u opisu navedenoga rada, u kadar ušla slika društva.

Moćan nadrealan svijet filma u kojemu je sve na svojoj minimalističkoj poziciji, uz apsurdne situacije i komunikaciju aktera, asocira na hermetičnost suvremenoga društva i međuljudskih odnosa te istovremeno priziva i realnu sliku trenutne izbjegličke/humanitarne krize, svakodnevne prizore utopljeničkih tijela u Sredozemnom moru. Performativnom uporabom tijela u kombinaciji s fotografijom, filmom, videom i multimedijalnim instalacijama Goran Škofić istražuje društvenu kontrolu, manipulaciju i apsurde svakodnevice kojih je, nažalost, kao što je simbolički tematizirao i navedenim eksperimentalnim filmom, i više nego dovoljno.O umjetniku:

Goran Škofić (Pula, 1979.), umjetnik za čiji je rad karakteristična upotreba tijela te njegova kontrola i manipulacija u medijima fotografije, filma, videa i multimedijalnih instalacija. Korištenjem mogućnosti pokretnih slika te medijske transformacije prostora, Škofić u svojim radovima razmatra društvene deformacije i razne apsurde svakodnevice u kojima je između ostalih i sâm protagonist. Iako obrađuje ozbiljne teme, kroz radove se često provlače doze humora i autoironije. Nakon završetka Umjetničke akademije u Splitu, kao umjetnik i redatelj, Škofić svoj umjetnički i istraživački rad nastavlja na rezidencijama u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, SAD-u i Brazilu. Njegovi radovi redovito se prikazuju na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Tekstovi, vizualna dokumentacija te kompletna biografija umjetnika nalaze se na autorovoj internetskoj stranici.

Eksperimentalni kratkometražni film “Plaža“ jedan je od prvih projekata realiziranih na području Zadarske županije od pokretanja Filmskog ureda od strane Zadarske županije.

Čestitamo Goranu Škofiću i svima koji su sudjelovali u projektu. Ponosni smo na Vas!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.