Hrvatski radio

Radio Zadar

Nagrada Ivi Nižiću za oratorij Zadnja postaja

14.03.2016.

17:06

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu 25. manifestacije Pasionska baština prvi put će se dodijeliti glazbena nagrada Ljubo Stipišić Delmata, i to Ivi Nižiću za oratorij Zadnja postaja. Oratorij će se izvesti u srijedu 16. ožujka u crkvi Sv. Blaža u Zagrebu.

Retrospektivnom izložbom istaknutih hrvatskih umjetnika Hosana sinu Davidovu u Muzeju Mimara u prošlu subotu otvorene su jubilarne 25. svečanosti Pasionske baštine,kojima se tradicionalno obilježavaju uskrsni običaji s ciljem očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa i poticanja novog stvaralaštva, izvijestili su organizatori te manifestacije. 

Tijekom sljedećih deset dana, publika će moći uživati u svjetskim pasionskim skladbama, oratorijima,te raznim koncertima posvećenima pasionskim tradicijama. Glazbeni program ovom će prilikom izvoditi Zagrebačka filharmonija,studenti Muzičke Akademije, Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO, Gradski zbor Brodosplit te ostali razni solisti, pjevački zborovi, ansambli, orkestri, folklorne skupine i klape.

Posebna pažnja pridat će se pasionskim tradicijama raznih hrvatskih krajeva, od Hrvatskog zagorja i zapadne Slavonije do Imotske krajine,Pridrage (Ravni Kotari) i Tkona(otok Pašman), a pjesme, velikotjedne običaje i napjeve izvodit ćepučki pjevači navedenih krajeva.

U sklopu glazbenog dijela Pasionske baštine prvi put će se dodijeliti glazbena nagrada Ljubo Stipišić Delmata, i to Ivi Nižiću za oratorij Zadnja postaja.

Oratorij će na Pasionskoj baštini biti izveden u srijedu 16. ožujka u crkvi sv. Blaža u 20:00 sati.  

oratorij Zadnja postaja izvode: Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica – Zadar, Članovi zbora sv. Cecilije župe Preko, Foklorna udruga Luzor-Preko dirigent: Ivo Nižić režija: Milena Dundov

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.