Hrvatski radio

Radio Zadar

Nagrada za životno djelo konzervatorici Lukreciji Pavičić Domijan

24.09.2020.

09:01

Autor: Radio Zadar

Izvor: Ministarstvo kulture/Lukrecija Pavičić Domijan

Izvor: Ministarstvo kulture/Lukrecija Pavičić Domijan

Foto: - / -

Ministarstvo kulture odlučilo je nagradu za životno djelo za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, dodijeliti Lukreciji Pavičić Domijan. Povjesničarka umjetnosti i umirovljena djelatnica Konzervatorskog odjela u Zadru, zaslužna je za očuvanje pokretne baštine.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Lukreciji Pavičić Domijan zbog njezinog sveobuhvatnog doprinosa razvoju konzervatorske struke i sustava zaštite kulturne baštine te sustavnog pristupa evidentiranju, inventariziranju i vrednovanju kulturne baštine. Upravo njenom zaslugom i inicijativom sustavno se počela evidentirati do tada zanemarena pokretna kulturna baština brojnih crkava i riznica diljem Hrvatske, a osobito na području Dalmacije - objavilo je Ministarstvo kulture.

Iz velikog opusa evidentiranih zbirki sakralne umjetnosti, privatnih zbirki, pergamena, evidencija i popisa paške čipke i čipke od agavinih niti, zatim brojnih riznica i njihovih stalnih postava koje je uredila, evidentno je da je Lukrecija Pavičić Domijan jedna od prvih konzervatora koji su se posvetili sustavnoj valorizaciji i popularizaciji pokretne kulturne baštine.
I danas, iako u mirovini, Lukrecija Pavičić Domijan je svojim karakterom, entuzijazmom, iskustvom, znanjem i senzibilitetom poticaj za rad kolegama u struci te nezamjenjiva mentorica mnogim mladim konzervatorima upravo na specifičnim područjima zaštite pokretne kulturne baštine kao što su povijesni tekstil, pergamene i knjižna građa. Zahvaljujući svojoj stručnosti, predanosti i stalnom terenskom radu te bogatom stečenom iskustvu, ali i nepresušnoj radnoj energiji, uspjela je sačuvati od devastacije i propadanja brojne primjerke kulturne baštine.
U nizu uspješno obavljenih radnih projekata, moramo izdvojiti i osobito naglasiti da je Lukrecija Pavičić Domijan idejna začetnica TEKSTILOTEKE pri Hrvatskome restauratorskom zavodu u Ludbregu, koja bi u svrhu preventivne zaštite i čuvanja ugroženih povijesnih  tekstilnih predmeta te prikupljanja građe trebala postati temelj za budući muzej tekstila, stoji uz ostalo u obrazloženju koje je objavilo Ministarstvo kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.