Hrvatski radio

Radio Zadar

10:57 / 08.06.2016.

Autor: HRT - Centar Zadar

Nagrišpane traverse - film o životu dugootočnih žena

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugometražni etnografski film "Nagrišpane traverse" govori o svakodnevnom i blagdanskom životu različitih generacija žena na Dugom otoku. Film propitkuje patrijarhalnost i mjesto žene u svakodnevnom i blagdanskom okruženju otočne lokalne zajednice.

Sinoć, u sklopu Etno dana, u Gradskoj loži  održana je projekcija dokumentarnog etnografskog filma "Nagrišpane traverse". U glazbenom dijelu programa sudjelovala je etnologinja i interpretatorica etno glazbe – Lidija Bajuk.

 Zadarsku projekciju filma otvorila je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Renata Peroš, dok je uvod u projekciju dala autorica glazbe i jedan od scenarista ovog filma - Lidija Bajuk.

 Hrvatska pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk jedna je od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe. Članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja i Matice hrvatske. Diplomirana je učiteljica i knjižničarka, te etnologinja i antropologinja. Pored glazbenih albuma, napisala i nekoliko značajnih knjiga iz područja etnologija i narodni običaji. Za svoj književni i glazbeni rad primila je više državnih i međunarodnih nagrada