Hrvatski radio

Radio Zadar

Najave o jeftinijoj hrani provjerili smo na zadarskoj tržnici

02.01.2019.

14:22

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

U 2019. godini trebali bi jesti jeftinije voće, povrće, meso i ribu, kupovati jeftinije pelene. Mi smo provjerili stanje na zadarskoj tržnici, ribarnici i okolnim dućanima .

Naime, s prvim danom Nove godine na snagu je stupio paket devet zakona iz trećeg kruga porezne reforme, koji uz ostalo donosi nižu stopu PDV-a na spomenute proizvode. Kao što je poznato, pojedini veliki trgovački lanci već su najavili kako će maloprodajne cijene u tom slučaju biti snižene. 

Na zadarskoj tržnici jutros je izostala prava gužva, prodavači voća i povrća - na upit o sniženim cijenama - odgovaraju kako ona još nije zaživjela - razlog je - Kad nama spusti veleprodaja cijenu i mi ćemo, vjerujem kako će cijene biti niže za deset posto, kila jabuka trebala bi biti niža za kunu do dvije.   

Slične odgovore daju nam i na ribarnici koje se tek sprema na niže cijena : Svježe riba bit će jeftinija, ipak ovo tek dan poslije nove godine, još tu nismo svi krenuli u prodaju, ali tako će biti.

U dvije obližnje mesnice - sniženja su već zaživjela, prodavači očekuju bolju prodaju: Teleći kotleti bili su dvedeset kuna, a sad su 75 kuna; Piletina je bilo po 24, sad je po 22 kune.

Građani su upoznati s najavama o nižim cijenama, oni koji redovito kupuju namirnice već znaju koliko su uštedjeli: Jaja sam u dućau kupila, bila su kunu jeftinija, također je sniženo i voće i povrće, kunu do kunu i pol: Čuli smo za sniženja no tek ćemo znati kolike su uštede. 

Pojeftinjuju i lijekovi, bez recepta protiv bolova, temperature, te lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos. Kako neslužbeno doznajemo, u pojedinim zadarskim ljekarnama ti proizvodi već su sniženi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.