Hrvatski radio

Radio Zadar

Najbolja kava ispija se u društvu

07.04.2016.

09:12

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu manifestacije „Zadar čita" sinoć je u zadarskoj Gradskoj knjižnici gostovala književnica Julijana Matanović. Povod je njezina knjiga „ I na početku i na kraju bijaše kava" . Upravo je ovo djelo glavni razlog zašto je ovogodišnje osmo izdanje ove manifestacije tematski u znaku kave.

Kako autorica poručuje -  „Bez priče se možda i može živjeti, kao što se može živjeti i bez kave, ali i priča i kava priskrbljuju životu ono nešto više".

Svi mi mislimo na onu kavu kada smo imali vremena za druge, kad smo sjeli, gledali ih u oči i pričali priču o sebi ili slušali priče drugih. Kad sam pisala knjigu - I na početku i na kraju bijaše kava, mislila sam upravo na otuđenje današnjeg čovjeka, dakle ne na kavu koju uzmemo i pijemo ulicom i šutimo, nego na kavu kada smo skupa i kada si pripovjedamo i vraćamo se onom svojem istinskom svojem ja.

Od objave knjiga, dobili ste jako dobre recenzije, ali i reakcije čitatelja ?

Da knjiga je u godinu i pol dana objavljena u osam i pol tisuća primjeraka i prodana u četiri izdanja, dobila je puno nagrada i to je knjiga koja je mene jako iznenadila, nisam to očekivala, očito su se ljudi prepoznali . AKo je netko nakon što je pročitao moju knjigu pozvao neku dragu osobu na kavu i čuo neku priču o njoj mislim da je ta knjiga ispunila svoju funkciju.

Sudjelujete večeras u manifestaciji koja promiče čitanje i knjigu. Koliko se danas knjiga čita knjiga u Hrvatskoj ?

Mislim da se u Hrvatskoj knjiga dosta čita premda će te svaki put reći da to nije tako, čujemo samo kuknjave,  ja se družim sa mlađom djecom, mislim da smo prema njima nepošteni kad im govorimo ja sam u tvojim godinama puno više čitala, a zaboravljamo kako u to naše vrijeme nije bilo toliko tehnoloških izazova. Moramo zato imati puno strpljenja i pažnje da bi knjigu približili klincima. Neki dan sam vidjela kako je jedna djevojčica od 14 godina pročitala 220 knjiga u godinu dana, taj podatak pobija tvrdnje kako se u Hrvatskoj ne čita.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.