Hrvatski radio

Radio Zadar

Najbolja turistička sezona do sada!

31.07.2017.

12:26

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska ove godine obara sve turističke rekorde. Brojke govore za sebe – ovo je najbolja sezona do sada: 12 je posto više dolazaka u srpnju nego lani u isto vrijeme - 4 milijuna i 200 tisuća, te je 11 posto više noćenja.

Najviše je njemačkih gostiju, Hrvati su ostvarili tek malo više noćenja od Slovenaca, a iznenađenje su Poljaci s 3 milijuna 200 tisuća noćenja.

Trendovi su to koje trebamo iskoristiti i upravo sad je trenutak strateškog djelovanja za budućnost, jasan je Ante Rados, direktor Turističke Zajednice Grada ZadraBrojke su to za koje sad već možemo reći, opće je prihvaćeno, da su rekordne jer doista to i jesu. Impresivne su. I sam Zadar je kao destinacija u tom trendu. Mi imamo prvih 6 mjeseci brojke koje su čak iznad republičkog prosjeka, po nekih 4-5-% iznad.

Zadar je već par godina hit destinacija turistima iz cijelog svijeta. Ante Rados tvrdi kako je sezona produžena na listopad, čak sve do prosinc:  Što se tiče same jeseni i zime, naravno da će i tu će definitivno biti pomaka, i što zbog određenih  manifestacija, i naprosto jednog trenda, kako bi ministar Capelli rekao da imamo ne turističku sezonu nego turističku godinu, i zbog svih tih akcija koje poduzimaju naši hotelijeri, iznajmljivači, agencije, pa i mi iz TZ-a, u marketinškom smislu, predstavljamo Zadar; djelujemo u tom pravcu da imamo turistička kretanja tijekom čitave godine. 

Iz županije također stižu samo pozitivni rezultati. Direktorica Mihaela KadijaOva 2017. je van svih očekivanja. Do neki dan, u prvih 7 mjeseci, brojimo povećanje od 22% u noćenjima, znači ostvarilo se u Zadarskoj županiji 6 milijuna i 200 tisuća noćenja. 

Zadar i sljedećih godina može očekivati daljni rast turističkih dolazaka, posebno nakon što su gradski bedemi stavljeni pod UNESCOvu zaštitu, što će dodatno privući posjetitelje iz Dalekog Istoka.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.