Hrvatski radio

Radio Zadar

Najbolje je umrijeti u Britaniji

11.10.2015.

09:48

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umrijeti se mora, a cilj je da se to dogodi što kasnije i sa što je više moguće spokoja i dostojanstva. Za veliki dio svijeta, umiranje je izazov. Časopis Economist sastavio je "indeks kvalitete smrti" i rangirao zemlje po kvaliteti palijativne skrbi.

Na vrhu liste je Velika Britanija, a slijedi je Australija. U prvih deset uglavnom se nalaze bogate zemlje Zapada, uključujući Sjedinjene Države, Irsku, Belgiju, Njemačku, Nizozemsku i Francusku. Na začelju su zemlje poput Indije, Kine, Meksika, Brazila i Ugande. Ali te države nisu usamljene u lošoj palijativnoj skrbi. Tako je u većem dijelu svijeta.

Od 80 zemalja koja je Economist uključio u istraživanje, samo su 34 zabilježile rezultat iznad prosječnog. Hrvatska nije bila uključena u analizu. Oko 85 posto svjetske populacije nema pristup kvalitetnoj palijativnoj skrbi.

Prostora za poboljšanje ima čak i u zemljama koje su visoko na listi. Broj specijalista u odnosu na broj pacijenata nije dovoljan. U prosjeku je samo jedan liječnik u specijalističkoj palijativnoj skrbi na 1200 terminalno bolesnih pacijenata, napominje Economist.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.