Hrvatski radio

Radio Zadar

Najbolji hrvatski policajci iz Zadra - nagrađeni za spašavanje bebe

05.10.2015.

14:15

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski policajci, Miroslav Ušljebrka i Tomislav Jović, dvojica su hrvatskih najpolicajaca u ovoj godini. Prije nekoliko dana u Opatovcu su primili godišnju nagradu MUP-a za iznimnu hrabrost, požrtvovnost, odlučnost i profesionalnost pri spašavanju života desetomjesečnog djeteta.

Bio je to još jedan uobičajen dan dvojice policajaca Druge policijske postaje Zadar. Miroslav i Tomislav potkraj prošle godine patrolirali su gradskim ulicama, kad su čuli poziv iz OKC-a da se dogodila tragedija na Bilom Brigu. Uključili su sirenu, rotacijska svjetla i pohitali na mjesto pucnjave. Hitna pomoć spašavala je teško ranjenog muškarca, no nitko nije primijetio bebu s prostrijelnom ranom na glavi.

Vidjeli smo da je dijete ranjeno u glavu. Možda u djeliću sekunde, pogledali smo se i u tom trenutku odlučili. Hvala dragom Bogu, da je sve ispalo super. I to je možda najveća nagrada, kaže nam Miroslav. Dok je on jurio, kako bi beba što prije bila u liječničkim rukama, njegov mladi kolega Tomislav dječačića je držao u naručju. na stražnjem sjedalu sjedila je majka. Žurno smo se uputili prema bolnici, jer smo znali da je Hitna dobila dojavu da je samo jedna osoba ranjena. Dva puta do bolnice, možda u tri minute koliko je vožnja trajala najbržim putem, dva puta smo oživljavali bebu, znači davali umjetno disanje i masažu srca, prisjeća se Tomislav.                                             

Njihovoj sreći nije bilo kraja kada su doznali da je unatoč teškim ozljedama glave bebin život spašen. Zato im je godišnja nagrada MUP-a posebno draga. Sigurno da mi znači jako puno. To je ujedno poticaj za naš daljnji rad. Sigurno da ćemo se potruditi da nastavimo ovako raditi, pa čak i bolje. Lani smo također nagrađeni za naš rad. A ova nagrada je ipak posebna, jer iz cijele Hrvatske, znači među 20.000 policajaca, samo smo nas dvojica nagrađeni pojedinačnom godišnjom nagradom MUP-a, kažu nam dvojica hrabrih zadarskih policajaca.

No, nagrade, pohvale i priznanja nisu ih "opili". I dalje svoj posao rade samozatajno i predano. To su pokazali i ovoga ljeta, kada su uhitili Slovake, koji su sofisticiranim uređajima opljačakli dvadesetak skupocjenih vozila u Zadru. Već sada možemo reći - Miroslav i Tomislav ponos su Hrvatske.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.