Hrvatski radio

Radio Zadar

Najbolji žgvacet Nikole Katalinića i Marijana Tomca

30.04.2017.

17:34

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U kuhanju žgvaceta najuspješnij isu bili Nikola Katalinić i Marijan Tomac. Drugo mjesto pripalo je ekipi Traverše pod vodstvom Marija Vuksana, a treće Udrugi maslinara Paičuša. Zgvacet se u sklopu 19. Dana Masline kuhao u Sutomišćici.

Na 19. međunarodnim Danima masline na otoku Ugljanu u Sutomiščici upriličeno je 2. Međunarodno natjecanje nazvano Žgvacet 2017. u pripremanju gulaša od janjetine, krumpira i biža. Kuhalo se na otvorenome u deset kotlića od 10 litara za deset ekipa. Nakon ocjenjivanja jela i publika će kušati pripremljeno. Za svaki slučaj pripremljena su dvi velike teće tripica, a ispred restorana Jadran spremali su srdele i tunjevina na gradele …

Da, nedajbože, nitko ne ostane gladan. Bilo je i drugih poslastica. I zabave za ugodno druženje.
Ali i natjecanja.
– Odlučili smo se za jelo od janjetine, tj. Žgvacet ili Žgvancet. Važnost ove manifestacije je koliko prezentacija domaćih ulja tako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev. Poznati kuhar, a ovom prigodom i voditelj natjecanja sa suradnicima podijelio je sudionicima sve namirnice. Svima iste: meso, kapula, krumpiri, biži. A svaka od ukupno 10 ekipa kuhala je jelo po svom izboru i po svom ukusu, koristeći vlastite mirodije. Nije bilo lako, a još je i zvizdan upekao. Vatra ispod kotlića, a iz kotlića se ubrzo počeše širiti mirisi koji draškaju nosnice.
– Ako me Vuksan pobijedi obisit ću se za ovu banderu, likovao je Nikola Katalinić, voditelj ekipe nazvane Trotter d.o.o. Južni London – England. Ako ne bude “muljanja”, sigurno pobjeđujemo, najavljivala je Katja Pijaca, šefica Relaksica, koje su se iskazale i kao vješte kuharice.
Na kraju svi natjecatelji su svoja jela pod šiframa proslijedili na ocjenjivanje “sedmorici veličanstvenih” iz ocjenjivačkog suda, a to su Renato Kraljev, Petar Pera, Mario Patras, Davor Vidaković, Oliver Telac, Tamara Šoletić i Edo Majić. Svi, natjecatelji i sudionici izleta na Ugljanu, napeto su iščekivali rezultate. Nakon tri sata kuhanja i više od pola sata ocjenjivanja trebalo se suočiti s realnošću. Tko su pobjednici?
Počinjemo od trećeg mista, rekla je Tamara Šoletić. Poznata glumica se ovdje pokazala i kao vrsna voditeljica. Treće mjesto pripalo je Udrugi maslinara Paičuša. Drugo mjesto pripalo je ekipi Traverše pod vodstvom novinara Marija Vuksana, a prvo dvojcu Nikola Katalinić i Marijan Tomac iz ekipe Trotter d.o.o.
-Prvoplasirani Troter i drugoplasirane Traverše proslavit će ovaj uspjeh zajedno u Zadru, u konobi Konobi Nova Riva na Puntamici, objavio je sveprisutni agronom Marijan Tomac.
Tko hoće uvijek nađe razloga za slavlje, bio pobjednik ili ne, a slavlja i pisme nije nedostajalo ni na rivi u Sutomiščici, kao ni na Barba Ivi, kojim se vesela družina vraćala u Zadar. Žgvacet bi mogao postati i turistički proizvod ako se nastavi i još bolje osmisli!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.