Hrvatski radio

Radio Zadar

Najbrži mrav na svijetu juri 85 centimetara u sekundi

22.10.2019.

11:17

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Borna Filic/PIXSELL, ilustracija

Borna Filic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Znanstvenici su uspjeli izmjeriti brzinu kretanja najbržega mrava na svijetu, koji živi u Sahari i u sekundi može prijeći 85,5 centimetara ili 108 dužina svoga tijela. Niste impresionirani? To je kao da ljudi trče 600 kilometara na sat, piše Independent.

Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može napraviti 50 koraka. Da to stavimo u perspektivu - Usain Bolt ih napravi četiri u sekundi. Harald Wolf, profesor na Sveučilištu u Ulmu, i njegovi kolege brzinu tih mrava uspjeli su snimiti tako što su postavili kameru iznad ulaza u njihov mravinjak u Tunisu.

Premda razlog njihove izvanredne brzine tek treba dokazati, Wolf misli da razlog leži u tome što imaju nešto kraće noge od svojih rođaka. S tim kraćim nožicama mogu bolje sinkronizirati one koje im ostaju na tlu, rekao je za AFP.
Njihovi plitki koraci sprečavaju ih da potonu duboko u pijesak dok preko dina tragaju za uginulim kukcima poput muha, buba i leptira. To se čini mudrom strategijom u području gdje temperatura pijeska doseže i 60 stupnjeva Celzijevih.

A ako je potrebno ti se mravi mogu dati i u "galop" simultano sa šest nogu u zraku, dodirujući tlo samo sedam miliseksundi. Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontroliranim uvjetima u laboratoriju na 10 stupnjeva kretali samo 5,7 centimetara u sekundi. Zbog vrućine i brojnih prirodnih neprijatelja, saharski srebrni mravi dnevno provode samo desetak minuta izvan mravinjaka.

No postoje životinje koje saharskog srebrnog mrava pobjeđuju u prijeđenoj dužini vlastita tijela u sekundi.
Primjerice, australska tigrasta buba to uspije 171 put u sekundi, a kalifornijska grinja 377 puta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.