Hrvatski radio

Radio Zadar

Najbrži puž iz Nadina

28.06.2015.

12:30

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Benkovcu je sinoć održana četvrta gastromanifestacija "Puževim korakom". Osim što su se puževi pripremali na bezbroj načina, 24 su sudjelovala u jedinstvenoj utrci. Sretni pobjednik - bio je zaista sretni - i nije završio u loncu poput stotina drugih.

Polako, ali sigurno, puževim korakom, sva 24 puža krenula su sa startnih pozicija. No, samo jedan je ponio titulu pobjednika. Metar dugu stazu prešao je za 30 minuta i 33 sekunde. Izbornik je imao razloga da baš njega odabere za utrku.

Moraš jednostavno osjetiti da je taj puž najživahniji od sviju i izabereš i to je to, rekao nam je nakon pobjede "izbornik" Šime Vicković

I dobro je izabrao. Puž pobjednik nadinskoj ekipi donio je pokal i tisuću kuna. A, imali su što birati i posjetitelji benkovačke gastromanifestacije. Puževi su se pripremali na bezbroj načina. Imamo pohane, imamo ražnjiće smo pravili, znači, onda samo kuhane obične, rižot smo pravili. Tako da ima više vrsta, rekla nam je Edita Krpina iz Benkovca. 

Ekipa Privlake mislila je i na najmlađe. Njihov specijalitet su puži s čokoladnim namazom. A bili takvi ili pripremljeni na tradicionalan način, mogli bi biti dio stalne turističke ponude. Neke države su to već prepoznale. Mi smo na putu vraćanja ove namirnice na, nadamo se, menije naših hotela i restorana, kaže direktor TZ Benkovca Vanja ČvrljakSamo da taj povratak ne ide puževim korakom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.