Hrvatski radio

Radio Zadar

Najesen početak radova na rekonstrukciji Žigljena?

21.02.2020.

07:53

Autor:

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Početkom studenoga prošle godine u Novalji je ministar mora Oleg Butković potpisao ugovor o dodjeli sredstava za obnovu i rekonstrukciju trajektnoga pristaništa Žigljen. Projekt je u završnoj fazi evaluacije, prije raspisivanja natječaja za izvođača radova.

Od 1. do 15. idućega mjeseca očekujemo i sigurni smo da ćemo objaviti natječaj za odabir izvođača. I ako bude sve u redu, ako ne bude žalbi, velika nam je želja da do početka ljeta imamo izvođača, tako da na jesen može početi nadogradnja i rekonstrukcija trajektne luke Žigljen, rekao nam je ravntelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas. 

Projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa dio je velikog investicijskog ciklusa koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a sve s ciljem povezivanja svih hrvatskih otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 73,4 milijuna kuna, od čega će Lučka uprava Novalja, kao nositelj Projekta, dobiti 62,4 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, dok će preostalih cca 11 milijuna kuna biti osigurano iz Državnog proračuna. Projekt rekonstrukcije i dogradnje Žigljena omogućit će prihvat većih plovila te pristajanje brodova po lošijim vremenskim uvjetima. Osim toga povećat će se ukupni kapacitet i razina uslužnosti u luci Žigljen te se smanjiti gužve na pristaništu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.