Hrvatski radio

Radio Zadar

Najljepši vrt primorske Hrvatske

23.11.2013.

11:06

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pobjedničku diplomu za najljepši školski vrt primorske Hrvatske u projektu "Najljepši školski vrtovi" HRT-a osvojila je Osnovna škola „Šime Budinića" iz Zadra.

U studiju „Bajsić" HRT-a jučer je održana svečanost proglašenja najljepših školskih vrtova za 2013. godinu.
Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije osvojila je osnovna škola „Antun i Stjepan Radić" iz Gunje, za svoj tradicionalni, slavonski vrt.

Projekt „Najljepši školski vrtovi“ započeo je 1995. godine na poticaj Obrazovnog programa Hrvatskog radija, ekološke emisije „Slušaj kako zemlja diše“ i njezine urednice, novinarke Lidije Komes. Projekt već 19 godina zajednički vode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede.

Tako se već dugi niz godina u uređenju i ljepoti svojih vrtova natječu učenici osnovnih i srednjih škola cijele Hrvatske, a neki su vrtovi i službeno u međuvremenu postali turistička odredišta koje posjećuju na tisuće domaćih i stranih turista.
Inicijatorica projekta, urednica i novinarka Hrvatskoga radija Lidija Komes objasnila kako je ideja niknula iz ljubavi prema djeci i uvjerenja da najmlađi mogu ispraviti greške nas odraslih te više voljeti i poštovati prirodu.

" Vodi nas ideja da dijete, kad jednom posadi i njeguje biljku, tu biljku neće uništiti, te da će nove generacije djece u očuvanju prirode u Hrvatskoj i našeg planeta biti bolje od svojih roditelja "– dodala je Lidija Komes.

Projekt „Najljepši školski vrtovi“ prepoznat je i u Europi. 2005. godine nagradila ga je „Europska federacija turističkih novinara“ za jedinstven ekološko-edukativan pristup mladima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.