Hrvatski radio

Radio Zadar

Najmlađi muzej dobio novog ravnatelja

03.02.2020.

10:29

Autor: MSavić

Najmlađi muzej dobio novog ravnatelja

Najmlađi muzej dobio novog ravnatelja

Foto: - / -

Novi ravnatelj Muzeja antičkog stakla koji je zamijenio Ivu Fadića na tom mjestu, bivši je zamjenik i pomoćnik ministrice kulture, arheolog i povjesničar Hrvoje Manenica. U mandatu od 4 godine pokušati će zadržati i poboljšati ugled i posjećenost ovog jedinstvenog muzeja u svijetu.

 

Na mjesto prvog čovjeka MAS - a Manenica dolazi iz Arheološkog muzeja gdje je radio kao viši kustos za razdoblje kasnog srednjeg vijeka i novog vijeka. Bio je bio ravnatelj muzeja i kustos Arheološkog muzeja Narona iz Metkovića te restaurator u Državnom Arhivu u Zadru. U Zagrebu se kao pomoćmik ministrice Nine Obuljen Koržinek dokazao u resornom Ministarstvu te dobio zadatak preuzeti najmlađi muzej u Zadru

"Imamo izuzetno kvalitetne djelatnike, stručne pojedince koji imaju široke vidike i viziju razvoja muzeja a moj je cilj biti dio tima te raditi s njima."

Fundus MAS-a, pet tisuća predmeta od stakla iz doba antike (od 1. stoljeća prije Krista do 5. stoljeća poslije Krista) ovaj muzej, koji sadrži samo različite staklene artefakte, čini jedinstvenim u svijetu, a uz, jedinstvenu, radionicu ručnog puhanja stakla, te radionicu izrade staklenog nakita na plameniku. No, to nije slučajnost:

" Zadar je cijelu povijest središte stakla, od starog doba preko antike i srednjeg vijeka do industrijskog doba. Nema razloga zašto ne bi ostao".

Činjenica da je riječ o najmlađem ali najatraktivnijem muzeju u Zadru a po sadržaju jedinstvenim u svijetu, Manenici će biti od velike koristi. Ne bi falio ni veći prostor ali i sa ovim postavom stručnosti i mladosti, mogao bi se oformiti stakleni Dream team, slaže se novi ravnatelj muzeja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.