Hrvatski radio

Radio Zadar

Najmlađi rado doniraju zadarskom Caritasu, treba ih učiti empatiji i potrebi volontiranja

05.12.2022.

12:56

Autor: Maja Milin

Pučka kuhinja zadarskog Caritasa

Pučka kuhinja zadarskog Caritasa

Foto: M. Milin / -

Svjetski dan volontera jutros je prigodno obilježen u Pučkoj kuhinji Caritasa u Zadru gdje su osobe iz društvenog života Grada i Županije dijeliti obroke ljudima u potrebi.

Ravnatelj don Darijo Matak čestitao je Svjetski dan volontera i zahvalio svima koji svojim besplatnim radom pomažu drugima. 


Istaknuo je da Caritas Zadarske nadbiskupije redovito surađuje s volonterima, posebno socijalna služba koja obuhvaća pučku kuhinju u Zadru i Benkovcu.  Tu je i socijalna samoposluga i obiteljsko savjetovalište te prenoćište u kojem je redovito desetak korisnika. 


- Volontirati je važno jer volonterstvo na neki način utjelovljuje temeljne ljudske i kršćanske vrijednosti a to su zauzimanje za pravednost, pomoć svima kojima je pomoć potrebna kao i širenje mira, istaknuo je ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije don Darijo Matak.  

Galerija
Pučka kuhinja u Zadru , Foto: M. Milin/-
Pučka kuhinja Zadar , Foto: M. Milin/- Pučka kuhinja Zadar , Foto: M. Milin/-Pučka kuhinja Zadar , Foto: M. Milin/-

Pomoćnica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije, Mirjana Tadić je naglasila važnost uključivanja djece u pomaganje potrebitima kako bi razvili empatiju i trajnu svijest o važnosti volontiranja.

Mirjana Tadić, pomoćnica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije

Kad je riječ o korisnicima usluga Caritasa, Tadić je istaknula kako se broj korisnika pučke kuhinje uglavnom kreće oko 300 u Zadru i 100 u Benkovcu.


- Bilježimo porast korisnika u socijalnoj samoposluzi. Pandemija COVID 19, ali i rat u Ukrajini znatno su izmijenili strukturu korisnika. Trenutno imamo 450 obitelji, preko 1300 članova koji jednom mjesečno dođu po svoj paket. Tu je 370 korisnika iz Ukrajine koji su uključeni u pučku kuhinju, njih desetak, dok su svi korisnici socijalne samoposluge, istaknula je Tadić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.