Hrvatski radio

Radio Zadar

Najstarija udruga Crvenog križa osnovana je u Zadru

22.10.2019.

10:27

Autor: sd

foto:S.Dražić

foto:S.Dražić

Foto: - / -

Zadarska "Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospođa na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima" osnovana je na današnji dan, 22. listopada 1878. godine i prva dobiva suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje.

Na današnji dan osnovano je Gradsko društvo Crvenog križa Zadra kao najstarija udruga Crvenog križa osnovana na tlu Republike Hrvatske. Svojim djelovanjem seže još od 1878 godine kada su u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu osnovane  prve dobrovoljne udruge u Hrvatskoj koje su svoje djelovanje provodile u skladu s međunarodno prihvaćenim odlukama iz 1863. godine. Zadarska "Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospođa na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima" osnovana je 22. listopada 1878. godine i prva dobiva suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje.

  GDCK Zadar djeluje na području grada Zadra, grada Nina te općina: Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Privlaka, Sali, Starigrad, Sukošan, Ražanac, Škabrnja, Vir, Vrsi i Zemunik, a županijski Crveni križ ima svoja društva u Biogradu, Pagu, Obrovcu, Benkovcu i Gračacu.

Hrvatski Crveni križ je po svom statusu humanitarna udruga i u osnovi su mu djelovanja promicanje humanitarnih ciljeva i akcija od opće koristi, te djeluje na osnovi načela međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Hrvatski Crveni križ u svojemu radu ostvaruje humanitarne ciljeve i zadaće na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te se zalaže za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.

 Posebne obveze Hrvatski Crveni križ izvršava u situacijama oružanih sukoba, velikih prirodnih, ekoloških, tehnoloških i drugih nesreća i epidemija s posljedicama masovnih stradanja ljudi.

   Ovogodišnju 141. obljetnicu HCK obilježava u Topuskom obilaskom obnovljenih domova starih i nemoćnih osoba koje žive u siromaštvu. Topusko je samo jedno od brojnih mjesta diljem Hrvatske u kojima je HCK omogućio starim, nemoćnim i siromašnim osobama dostojanstveniji život.


Naime, prošle godine na 140. obljetnicu Hrvatskog Crvenog križa, organizirana je velika humanitarna akcija „Uz nas niste sami - Za dostojanstven život“ kojoj je cilj bio prikupljanje sredstava za pomoć starim i nemoćnim osobama koje žive u siromaštvu, uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju,  stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nisu im dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.