Hrvatski radio

Radio Zadar

"Najteže je bilo preživjeti prve žrtve u Islamu Latinskom i Zadru"

28.06.2021.

09:14

Autor: FB - SJM

foto: F. Buzov

foto: F. Buzov

Foto: - / -

112.brigada Hrvatske vojske obilježava 30.obljetnicu osnutka. Riječ je o prvoj brigadi osnovanoj na zadarskom području kroz koju je prošlo 11 tisuća hrvatskih branitelja, što je čini najbrojnijom brigadom u našoj zemlji. 74 pripadnika su poginula, dva se vode nestalima, više stotina ih je ranjeno.

Program počinje u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar. Na obilježavanju sudjeluje i ministar Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. U 10 sati u prostorijama Udruge 112.brigade otvorit će se spomen soba, a sat vremena kasnije u Kneževoj palači izložba fotografija i dokumenata o putu ove vojne postrojbe. U 19 sati ulicama Poluotoka Gradska glazba Zadar predvodit će svečani mimohod u čast 112.brigadi. U organizaciji zadarskih motoklubova "Beštije", "Vuk samotnjak" i "Arbanasi" čiji su članovi uz ostale i hrvatski branitelji, predviđena je svečana vožnja ulicama Grada, od ulice Ante Starčevića, oko Poluotoka, do Pozdrava suncu.

Na ratni put podsjetio je zapovjednik brigade Marko Čulina napomenuvši kako je pripadnicima brigade najteže bilo pri početku Domovinkog rata 13.rujna 1991. kad je brigada u Islamu Latinskom izgubila dva branitelja te potom 8 žu obrani grada Zadra početkom listopada iste godine: To je bilo jako teško i stresno za brigadu...smrt je postala svakodnevna ali je bilo lakše prihvatiti svaku smrt naknadno nego te prve žrtve, navodi Čulina: 

Čast mi je odati počast slavnoj zadarskoj 112. brigadi, kazao je sudjelujući u svečanom obilježavanju obljetnice na Gradskom groblju u Zadru ministar Božinović: 

Marko Čulina o obljetnici

Ministar Božinovic o 112.-oj brigadi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.