Hrvatski radio

Radio Zadar

"Najteže mi je jer djeci ne mogu priuštiti novu obuću" - Caritas pomogao

21.09.2017.

12:07

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od sto obitelji iz svih dijelova Zadarske županije primilo je pomoć u opremanju svojih školaraca, a 320 korisnika pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu svaki se dan hranilo zahvaljujući tim sredstvima - to je samo dio pomoći koju su primili korisnici ovog Caritasovog projekta.

Projekt je aktivirao i dvije socijalne radnice koje su bile angažirane u 500 obitelji, rečeno je na zaključnoj konferenciji projekta. Jedna od njih , Maja Škifić prenosi svjedočanstva dviju korisnica:  Nemam sredstava za život jer sam nakon što su zatvorili tvornicu Adria dobila otkaz ugovora u radu. Uz to školujem dvoje redovitih studenata. Korisnica ima 52 godine.

Drugo svjedočanstvo: Našla sam se u teškoj situaciji zbog zdravtsvenih poteškoća i rastave braka. Nakon dugo godina Tek sam prije 10 dana dobila posao iako nisam zdravstveno sposobna. Nadam se da ću unatoč tome raditi i poboljšati uvjete za svoju obitelj. Najteže mi je jer djeci ne mogu priuštiti novu odjeću i obuću tijekom školske godine. Korisnica ima 35 godina - navela je Maja Škifić. 

Danijela Stipanić Graf, voditeljica projekta „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći Caritasa Zadarske nadbiskupije“ za koji je Fond europske pomoći za najpotrebitije država članica EU-a zadarskom Caritasu dodijelio tri i pol milijuna kuna kazala je kako je 85 posto sredstava osigurao EU Fond a 15 posto Ministarstvo demografije i obitelji. projekt je trajao od 30.rujna 2016. do 19. rujna 2017. Uz ostalo, Mjerom MD2 potrebitima je osigurano:

          Podjeljeno je 90 paketa pelena, vlažnih maramica i zaštitnih krema mjesečno, 155 školskih torbi, 112 kompleta školskih knjiga, 173 kompleta školskog pribora, 92 kompleta sportske opreme, 60 kompleta kuhinjske opreme, 190 kompleta s tekstilom za domaćinstvo, 300 paketa higijenskih proizvoda te 60 paketića bezreceptnih ljekova  i dodataka prehrani dva puta kroz trajanje projekta - izjavila je uz ostalo Stipanić Graf.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.