Hrvatski radio

Radio Zadar

Najteži dani djetinjstva

06.10.2016.

11:20

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za vrijeme najtežih napada na Zadar oni su bili djeca koja su u naselju Ploča živjela na prvoj crti bojišnice. Danas su ta djeca roditelji. A sa svojom djecom, danas 12-godišnjacima otvoreno razgovaraju o svojim najtežim danima djetinjstva.

Pitanja je bilo bezbroj, a odgovore roditelja katkad im je bilo teško shvatiti. Pisanje domaće zadaće u bunkeru, pod svijećama, dok vani padaju granate. Pa gdje ste se igrali, je li vas bilo strah - pitaju radoznalo svoje roditelje:

Kad ste bili u bunkeru , što mislili što će dalje biti s vama , hoćete li se izvući nećete ? Pa prije svega kad će stati pucat da se naspavamo , kad smo odlazili , da li ćemo se ikad više vratiti..

Iskrena pitanja, iskreni odgovori bez uljepšavanja. Istina se mora čuti, poručuju roditelji.

Drago mi je da dica žele slušati o vremenu u kojem smo mi doslovno preživljavali na Ploči - kaže Željko Gravić.

Ja nekako mislim da oni moraju taj dio znati povijesti i da ga trebaju znati ne smijemo ga zaboraviti - priča Mira Stipčević Smoljanec.

Kako vam je to bilo čuti njihova iskustva, rat, bunker, mrak ?' Strašno,…..Pa nekako se mogu vratiti i zamisliti kako je njima bilo pa mi je dosta tužno!!

Bunker je još tu, blizu knjižnice. No sada će ga djeca gledati drukčije, očima svojih roditelja koji su sretni što im djeca odrastaju u miru.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.