Hrvatski radio

Radio Zadar

Najvažnije je gosta dočekati i ispratiti osmjehom

06.08.2019.

12:16

Autor: Božidar Kolega

Najvažnije je gosta dočekati i ispratiti osmjehom

Najvažnije je gosta dočekati i ispratiti osmjehom

Foto: - / -

Općina Vir prošle je godine ostvarila rast turističkog prometa od preko 25 posto, te je s 2 i pol milijuna noćenja bila top destinacija Zadarske županije. Ove je godine broj od milijun noćenja ostvarila ranije nego ikad, već 23. srpnja. Što stoji iza tih rekordnih turističkih rezultata?

Nama je najbitnije da gosta dočekamo s osmjehom  i da ga ispratimo s osmjehom kaže Srđan Liverić direktor Turističke zajednice Općine Vir:

Znači svi turistički djelatnici, svi ljudi koji na bilo koji način su vezani usko za turizam, za tu turističku djelatnost, od iznajmljivača do naše firme Vir turizma, i svih nas koji smo vezani za turizam, apsolutno živimo 24 sata za turizam.

Bez takvog pristupa ovakvi rezultati ne bi bili mogući objašnjava Liverić.  A Vir turizam živi 365 dana u godini te su turistima osigurali zabavu od siječnja do prosinca:

Od glavnih manifestacija kao što je Virsko ljeto, široki repertoar programa, raznoraznih najjačih glazbenih izvođača Hrvatske koji nema koji praktički nije bio na Viru, pa kasnije do Adventa, dočeka Nove godine, Božića, 4 biciklističke utrke, maratona, triatlona.

U svemu tome imaju bezrezervnu podršku općinske vlasti bez čega virski turizam ne bi bio to što je dodaje Liverić.  Okosnica turizma na Viru su privatni iznajmljivači. Vir ima prijavljenih preko 1800 iznajmljivača i 15 000 kreveta. Trenutačno se radi na podizanju njihove kvalitete, kaže Liverić :

Stvaramo destinaciju sa 3-4 i 5 zvjezdica. To su urbane elitne vile. 

Ipak u idućih nekoliko godina u Viru planiraju dopuniti svoju ponudu – kaže zamjenik načelnika Antonio Vučetić:

Nedostaje jedan kvalitetan hotel na Viru koji mi imamo u planu izgraditi, jedna marina, i jedan kamp. To je recimo taj trolist sadržaja koji ćemo nastojati realizirati.

Privatni iznajmljivači i dalje će ostati temelj virskog turizma:

Dakle općenito industrija se kreće u tom smjeru, doživite destinaciju, local living, itd., i upravo iz tog razloga smo se mi usmjerili poboljšanje smještaja u privatnom sektoru.

Ta bi strategija razvoja turizma, naglašava Vučetić Viru trebala jamčiti nove turističke rekorde.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.