Hrvatski radio

Radio Zadar

Najveća hrvatska jahta iz Muća, morska fotelja s motorom, brzi brodovi iz Kaštela

26.10.2022.

15:12

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Morska fotelja na električni pogon

Morska fotelja na električni pogon

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Na Biograd Boat Showu, najvećem nautičkom sajmu u ovom dijelu Europe, i ove godine zanimljivih izlagača i plovila. 

U moru raznih morskih „igračaka“ za oko je mnogima zapela fotelja s elektromotorom koju je ponosno pokazivao naš čovjek iz Njemačke Ivica Mataija vlasnik tvrtke imtech GmbH &Co. KG. 


Na biogradskom sajmu predstavlja iMatJet – prvu plutajuću fotelju na svijetu na električni pogon. Iz svijeta automobilske industrije sasvim slučajno se sa svojim patentom prebacio i na more.


- U Vodicama sam zaspao na „poolchairu“ na napuhvanje. Morska struja me od obale odnijela pet milja i onda sam morao plivajući se vraćati do plaže što mi je bilo dosta naporno. I onda sam osmislio ovu fotelju, jer ima elektromotor, daljinski upravljač i do dva sata se možete voziti brzinom od tri čvora, znači proći čak šest milja po moru, priča nam Mataija.


Dodaje kako je sve osmislio prije tri godine, ali ga je u svemu usporila pandemija, pa tek sada kreću u serijsku proizvodnju.


S jednom svjetskom premijerom i premijerom na Biograd Boat Showu pojavila se i tvrtka Monachus Yachts. U Veneciji su su nedavno predstavili svoju najveću hrvatsku jahtu u serijskoj proizvodnji Monachus 70 Fly, dok su Biogradu po prvi put javnosti predstavili nešto manju jahtu Monachus 45 Fly.


- Brodovi se proizvode u Muću, tridesetak kilometara od Splita, u zaleđu, a naš je brand svjetski, jer ako gledate tržište kroz ovih 16 godina onda više brodova ima vani, od SAD-a do Njemačke i Italije nego što ih je ostalo na Jadranu. Monachus 45 Fly jučer je porinut u more, a jutros smo krenuli iz Splita i evo stigli maloprije u Biograd , kaže nam Hari Tabak vlasnik i direktor tvrtke.


Dodaje, kako je tvrtka počela s proizvodnjom plovila 2005. godine, da bi prvi brod izišao na tržište dvije godine kasnije. 


Da hrvatska mala brodogradnja ima zaista što pokazati svijetu uvjerili su nas brodovi kaštelanske tvrtke superRib, koja proizvodi luksuzne tender brodove, uglavnom namijenjene za luksuzne megajahte. 


- Osim toga mogu se koristiti i za druge namjene - obiteljske i sportske, pa i za ribolov. Radi se o apsolutno hrvatskom proizvodu iako nas trenutno samo troje radi na njemu. Brod je projektirao poznati dizajner Srđan Đaković. Ovdje se pazilo na svaki detalj i sve što ovdje vidite je visokokvalitetan materijal i svaki taj detalj ima neku svoju priču. Uglavnom smo orijentirani na strana tržišta iako ima i kupaca iz Hrvatske. Naša proizvodnja nije masovna nego se prilagođava željama i potrebama kupca, pa je i svaki brod poseban na neki svoj način, kaže nam Ivan Drlja iz superRiba. 

Brodovi tvrtke superRib iz Kaštela

Brodovi tvrtke superRib iz Kaštela

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.