Hrvatski radio

Radio Zadar

"Najveća investicija u kulturnu baštinu Poluotoka u novijoj povijesti "

12.04.2017.

10:49

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovo je najveća zajednička investicija u kulturnu baštinu Poluotoka u novjoj povijesti Zadra - kazao je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u povodu odluke Ministarstva regionalnog razvoja o dodjeli 56 i pol milijuna kuna gradu za obnovu Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna.

Za desetak dana potpisat će se ugovor s o realizaciji projekta vrijednog ukupno 66 milijuna kuna, od čega su spomenutih 56 milijuna bespovratna sredstva europske unije, a ostatak će osigurati grad Zadar, kazao je gradonačelnik Kalmeta: S ovim se Providurova palača obnavlja sve do onog ulaza u Medulićevoj ulici, gdje je Narodni muzej, Obala i lučice i drugo, a ostatak će biti treća faza. Osim toga obnavlja se kompletan parter Bedema u cijeloj dužini od Narodnog lista pa do vrha Poluotoka, što znači da će to biti jedna šetnica, projektna dokumentacija se za taj dio izrađuje, lokacijsku dozovlu imamo, to sve skupa izrađuje studio Rene. Ja ću se usuditi reći da nam je cilj da to sve bude jedna šetnica, da to pretvorimo u nekakav zadarski Montmarte.

Projekt je prema fondovima kandidiran u ožujku prošle godine, i odobren nakon 7 koraka evaluacije naglašava Šime Erlić, pročelnik za EU fondove dodajući kako je rok za dovršetak 26 mjeseci  ...

            Mi sa 2500 kvadrata prostora obnovljene Kneževe palače, plus sad ovih 3 tisuće kvadrata u oku grada imamo preko 5 tisuća kvadrata javnoga prostora posvećenoga kulturi.

Na projekt obnove bedema naslanja se i plan grada i Hrvatskih cesta o uređenju Liburnske i Obale kralja Tomislava, vrijedan 36 milijuna kuna. Gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap iskoristio je priliku kako bi najavio...

          Negdje na jesen ja očekujem da će se krenuti s rekonstrukcijom ovoga dijela od dna uvale Jazine pa sve do starog Autobusnog kolodvora gdje ćemo dobiti novu modernu infrastrukturu,novi broj parkirnih mjesta uz samu obalu, uz more. Na ta način ćemo kompenzirati u prometnom smislu ovo što će Muraj postati šetnica.

Među važnijim projektima koji će se kandidirati prema Eu fondovima u budućnosti su Citadela, Trg Tri bunara, Trg SV Frane, pa i zadarska Riva, sve u suradnji sa zadarskim konzervatorima, najavili s gradski oci.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.