Hrvatski radio

Radio Zadar

Najveća zapljena duhana u povijesti RH-a

16.02.2015.

13:31

Autor: Nikola Barać/PU zadarska

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo 9 tona duhana, vrijednog oko 2 i pol milijuna kuna zaplijenila je ovoga vikenda zadarska policija, mobilna jedinica Carine i Ravnateljstvo policije u velikoj akciji List. Petorica osoba s područja Zadarske i Virovitičko podravske županije organizirali su malu tvornicu u kojoj su na tri mjesta u gradu Zadru i okolici imali skladište, rezalište i pakirnicu duhana. Četvorica krijumčara kazneno je prijavljena redovitim putem, dok je 55 godišnjak iz Virovitičko podravske županije priveden pritvorskom nadzorniku - rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare voditelj Krim odjela zadarske policije Zrinko Perica.

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske, u suradnji s Odjelom za mobilne jedinice Zadar Carinske uprave i Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba u dobi od 47 do 55 godina, s područja zadarske i virovitičko-podravske županije radi sumnje u počinjenje kaznenih djela Nedozvoljene trgovine i Izbjegavanja carinskog nadzora.

55-godišnjaka s područja Vitovitičko-Podravske županije sumnjiči se da je, na šire područje Zadarske županije, dopremio i, u unajmljenom prostoru, uskladištio oko 10 tona duhana u listu, vrlo visoke kvalitete (Zlatna virginia), koji je u količinama od 500 kilograma dopremao u drugi unajmljeni prostor prilagođen i opremljen za preradu i rezanje.

Nakon prerade duhana u listu u sitno rezani duhan, organizator ga je zajedno s 47, 48, 51, 53-godišnjacima, pakirao u PVC vreće, težine 10 i 20 kilograma, prevozio u unajmljeni prostor u Zadru u svrhu preciznog vaganja od pola kilograma i pakiranja u kartonske kutije te na taj način pripremao duhan za daljnju distribuciju na zadarskom ilegalnom tržištu.

U sklopu istraživanja, u petak u večernjim satima, policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zadarske, na području Zadra uhitili su pet osumnjičenika, u kući u kojoj se rezani duhan pakirao u manje pakete radi prodaje.

Pretragama prostora tri kuće i vozila, u suradnji sa službenicima Carine, ukupno je zaplijenjeno 8 500 kilograma duhana u listu, oko 650 kilograma rezanog duhana, stroj za rezanje duhana, električni brusač noževa za sjeckanje duhana, improvizirani ovlaživač zraka, rastirač duhana, vaga za vaganje većih količina kao i vage za precizno vaganje te preko 2 000 kartonskih kutija za pakiranje i nekoliko kilograma kartonskih vrećica. 

Vrijednost zaplijenjenog duhana procjenjuje se na preko 2 500 000 kuna.

Nakon provedenog istraživanja protiv četiri osobe Državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava zbog nedozvoljene trgovine, a protiv 55-godišnjaka, koji je priveden sucu istrage Županijskog suda u Zadru, i zbog izbjegavanja carinskog nadzora.

                Kriminalističko istraživanje, u suradnji s Carinom, nastavlja se u cilju razotkrivanja podrijetla duhana, načina dopreme na zadarsko područje i drugih činjenica u vezi s ovim događajem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.