Hrvatski radio

Radio Zadar

Najviše nagrada vinarima iz Zadarske županije

07.11.2017.

11:25

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S ovogodišnje Sabatine dva vrijedna priznanja stručnjacima sa zadarskoga područja. Priznanje „Stanko Ožanić" za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva dobio je prof. dr. Ante Kolega iz Zadra, a priznanje „Stjepan Bulić" za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva - Željko Katuša iz Benkovca.

Inače, 27. Međunarodni susret vinara i vinogradara Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održan je protekloga vikenda u Primoštenu. Pristiglo je rekordnih 420 uzoraka vina, a najviše titula šampiona i zlatnih odličja osvojili su upravo vinari iz Zadarske županije. 

Berba grožđa je iza nas. Mraz, suša, požari, poplava - smanjili su prinose za 30 do 50 posto, no kvaliteta grožđa, a to znači i vina, više je nego dobra zahvaljujući marljivom radu i ljubavi prema vinogradarstvu te vrlo dobroj suradnji naših težaka i stručnjaka. Jedan od njih, nagrađeni prof.dr. Ante Kolega, educirao je naraštaje uspješnih poljoprivrednika.

       Meni to puno znači jer ja sam dugo bio profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, to mi puno znači zbog toga što sam ja u vinogradarstvu i vinarstvu još od svoga djeda, od malih površina na kojima sam radio, pa sam onda radio u konobi gdje smo proizvodili vina, nakon toga na fakultetu u suradnji s malim i srednjim vinarima i velikim vinarskim kućama, i to mi je drago da su mi uručili tako jedno priznanje.

I Željko Katuša rano je otkrio svu težinu i ljepotu ovoga posla:

       Igrom slučaja, život je tako odlučio. Otac je vrlo rano otišao u Austriju, ja sam živio s mamom i tri sestre, i morao sam vrlo rano početi raditi u vinogradu. Nastavio sam i fakultet u tome smjeru i dobar dio radnoga vijeka upravo proveo u vinogradima.

Imamo najbolje vinogradarske položaje na svijetu koji daju najbolja grožđa i vina ističe i ovom prigodom prof. dr. Ante Kolega. A što možemo učiniti u promociji Hrvatske kao vinarske zemlje? Isticati – odgovara - plakete dobivene na svjetskim vinskim smotrama i još nešto:

       Moramo imati svoje znamke vina, a to su znamke dobrih izvornih sorata naših koje mi posjedujemo, od tih izvornih sorata tražimo velike asortimane vina. To je mogućnost da poboljšamo našu ponudu, još uvijek ponudu, prema svim tržnim segmentima svjetskoga tržišta.

Potencijal je zaista velik. Samo na ovogodišnjoj Sabatini - 4 šampiona, 51 zlato, 24 srebra, 16 bronca, 7 diploma – ukupno su osvojili vinari iz Zadarske županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.