Hrvatski radio

Radio Zadar

Najzdravije namirnice svijeta - od top 100 mi ih imamo 90

27.02.2019.

13:08

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Na zadarskom Sveučilištu predstavljeno je drugo, dopunjeno izdanje, knjige "Najzdravije namirnice svijeta" Georgea Mateljana, koja je 2007. proglašena knjigom stoljeća.

Drugo izdanje ima 17 novih poglavlja, 8 novih dodataka, 180 stranica više u odnosu na prvo izdanje, 300 novih recepata i prvi put - Plan obroka.

U izradi hrvatskog izdanja sudjelovalo je 40 eminentnih stručnjaka s institucija iz cijele Hrvatske među kojima je i zadarsko Sveučilište. 

Knjiga je nastala na temelju istraživanja autora Georgea Mateljana i tima znanstvenika s najuglednijih sveučilišta, koji su proučavali 23 tisuće namirnica i utvrdili kako one utječu na naše zdravlje i dugovječnost. Na temelju tih znanstvenih otkrića, ističe glavni urednik knjige Željko Petrović, izdvojeno je 100 najzdravijih namirnica:

       Od tih top 100 mi ih imamo 90, trebali bi pucati od zdravlja, dakle kriteriji za izbor hrane nam nisu baš najbolji…

Griješimo i u pripremi hrane. Primjerice, špinat je prva namirnica na tom popisu najzdravijih no nije svejedno kako je pripremljen – ističe Petrović, prihvaćajući našu šalu s Popajem:

       Da je Popaj imao ovu knjigu i da je kuhao po ovoj knjizi umjesto da je uzimao špinat iz konzerve, što bi sve, kakav bi onda izgledao mornar Popaj…

Knjiga sadrži jednostavne i brze recepte koji čuvaju hranjive tvari u namirnicama i prvi put Plan prehrane - shemu zdravih obroka i kako se planiraju.

       I ova knjiga s ovih 800 recepata bi stvarno i najtvrdokornijeg skeptika mogla preokrenuti na drugu stranu - zaključuje Marijana Matek Sarić sa zadarskog Sveučilišta, jedna od 40 eminentnih stručnjaka iz cijele Hrvatske koji su sudjelovali u izradi hrvatskog izdanja knjige Najzdravije namirnice svijeta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.