Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon 60 godina na otoku opet čuvari Kristova groba

07.04.2017.

12:15

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Cvjetnicu će se nakon Svete mise u crkvi Gospe od zdravlja na Sestrunju prvi put javno predstaviti 4 odore sestrunjskih žudija izrađene za ovu prigodu. Na širem zadarskom području procesija sa žudijama nije toliko zastupljena u uskrsnim običajima kao što je to na šibenskom i splitskom području.

U cilju oživljavanja blagdanskih tradicija, žitelji Sestrunja nakon punih 60 godina obnavljaju običaj žudija – čuvara Kristova groba.   O obnovi sestrunjskih žudija,  Nenad Šužberić, predsjednik Mjesnog odbora...

                Našli smo informacije u knjigama u župnoj kući i po pričama naših starih koji su još živući, sačuvan je i dio opreme odnosno kapa, i mi smo odlučili nakon 60 godina vratiti tu tradiciju. Ne znam hoćemo li ove godine uspjeti zaokružiti i pripremiti sve, pa ćemo idućih godina nastoja ti upotpuniti čitav događaj.  Pomogli smo se donacijama, naša mještanka koja ima dućan tekstila donirala je materijal za izradu, novac za šivanje se također prikuplja putem donacija i tako ćemo i nastaviti i sljedećih godina. Mi Imamo 4 odore iako je uobičajeno da žudija bude 12, to je u većim župama, a kod nas po tradiciji je 4. Na veliki četvrtak nosit će ih i mladi i stari , predstavljamo ih na Cvjetnicu poslije svete mise u 10 sati u našoj maloj crkvi Gospe od zdravlja.

U svemu sudjeluju Mladi otoka Sestrunja uz potporu Crkvenog vijeća i Mjesnog odbora. U subotu, 8. travnja u 20 sati u društvenim prostorijama zgrade u kojoj je trgovina održat će se radionica „Uskrsni tradicijski običaji“. Otočani će se prisjetiti običaja izrade palmi i škripavica odnosno čegrtaljki, kazao nam je Šužberić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.