Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon Draga, idu nove marine u Povljani i Pašmanu

28.09.2022.

11:03

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Izgradnja marine u uvali Drage Dugovača kod Pakoštana

Izgradnja marine u uvali Drage Dugovača kod Pakoštana

Foto: Županijska lučka uprava Zadar / Radio zadar

Luka Drage Dugovača uskoro će postati novo nautičko odredište, tamo se gradi marina kapaciteta do 200 vezova, ulaže se više od 63 milijuna kuna. Što se tiče novih ulaganja u ovo područje, govoreći jučer na skupu "Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji"  u organizaciji Zadarskog lista,  zadarski župan Božidar Longin je najavio:


Dana je koncesija za marinu Povljana na Pagu kapaciteta 200 vezova te se očekuje početak radova ovih dana. U planu je davanje koncesije za marinu Pašman, a slijedi i za marinu u Sv.Petru kapaciteta do 200 vezova.

B. Longin

U cilju razvoja luka i pomorskog dobra diljem Jadrana izvodi se 21 projekt, takva ulaganja nastavit će se i dalje, a na raspolaganju će biti više od 100 milijuna eura – rekao je uz ostalo ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković na skupu.  Smatra kako su ulaganja u infrastrukturu luka u lučica i dalje prioritet: Ukupna ulaganja u lučku infrastrukturu danas iznose oko 2 milijarde kuna i zadovoljan sam jer ulaganja u luke i pomorsko dobro čine znatan dio ukupnih ulaganja u prometnu infrastrukturu - kazao je ministar ali i istaknuo kako  moramo ulagati u podizanje razine nautičkih usluga : 

Važno je ulagati i u usluge koje našim gostima pružaju lučke kapetanije i ispostave. Sve više nautičara tako koristi mogućnost prijave i plaćanje naknada putem usluge e-nautika. Tu se bilježi porast u odnosu na proteklu godinu od 65 posto.

ministar Butković

Sudionici skupa

Sudionici skupa

Foto: SJMandić / Radio Zadar

Sa 56 privezišta i marina i 4 300 vezova u ukupnim kapacitetima, Zadarska županija najveće je hrvatsko nautičko odredište, podsjetio je zadarski župan Božidar Longin ističući koliko je vrijedan ovaj sektor : 

Takvi kapaciteti u 2021. Godini donijeli su nam izravne prihode u iznosu blizu 200 milijuna kuna , ali naravno oni neizravni prihodi su teško procjenjivi. Ne zaboravimo da je u lukama nautičkog turizma prošle godine bilo 330 zaposlenih, ne računajući povezane djelatnosti.

Nautiku  od posebnog turističkog proizvoda moramo pretvoriti u temeljni proizvod, tvrdi zadarski gradonačelnik Branko Dukić . Brodovi za nautičare su sve veći i tehnološki napredniji a sami nautičari visokih vanpansionskih zahtjeva,ističe, pa stoga : 

Doprinos tome svakako bi bila kategorizacija marina i ostalih luka, što pretpostavlja odgovarajuću razinu sadržaja i usluga u njima,ali i prilagodbu na ostale ponude ne samo u Zadru i nego na otocima - kazao je uz ostalo gradonačelnik Dukić na konferenciji u organizciji Zadarskog lista. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.